Jovanović: Hebrang je klevetnik i lažov! Neka dokaže svoje tvrdnje ili neka napusti politiku!

Foto: Boris Kovačev / Cropix

SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović proteklih je dana učestalo na meti predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Andrije Hebranga. Jovanović tvrdi da je morao reagirati na ponovljeno klevetanje od strane Hebranga koji, kako tvrdi, "više ni sam ne razlikuje istinu od laži". Jovanovićevo reagiranje objavljujemo u cijelosti.

"Iako su me članovi obitelji, prijatelji i stranačke kolege savjetovali da se ne obazirem na laži, neistine i klevete prof. dr. Andrije Hebranga, jer je bitno ne samo što se govori nego i tko to govori, a poznato je da prof. dr. Hebrang više ni sam ne razlikuje kad govori istinu, a kad laže, njegovo opetovano klevetanje u današnjem nedjeljnom broju Jutarnjeg lista  prisiljava me na ovo reagiranje.

Iako je sve što je izgovorio utuživo, čak i bez obzira što ima zastupnički imunitet, nemam  namjeru braniti se  odvjetničkim uredom. Ponovit ću još jednom da u svom životopisu nemam ni jednu mrlju, te da ako prof. dr.  Andrija Hebrang  može dokazati suprotno, odnosno da sam "dezerter i najkorumpiraniji političar, obožavatelj  Jugoslavije i Slobodana Miloševića itd." dobrovoljno ću napustiti politiku. U protivnom to mora učiniti on.

Od svih kleveta komentirati ću samo jednu koja se tiče mog sudjelovanja u Domovinskom ratu, budući je to uz "obožavanje Miloševića" koje je apsurdna laž, daleko najodvratnija kleveta. Nikada nisam odbio nikakav  "Hebrangov poziv", jer takav poziv nikada nisam ni dobio. Na sve mobilizacijske pozive Ureda za obranu iz Rijeke uvijek sam se uredno  odazvao, kao i 90 posto Riječana koji su sudjelovali u obrani Hrvatske.  O tome sigurno postoje podatci u vojnoj evidenciji Riječkog Ureda za obranu i mogu se provjeriti i dokazati, za razliku od Hebrangovih laži.

Od 30. svibnja 1990. do isteka mandata 1992. bio sam saborski zastupnik prvog višestranačkog Hrvatskog sabora, pa optuživati me za dezerterstvo u te dvije godine pokazuje puno  više o Hebrangu nego o meni. Da li to znači da su svi zastupnici prvog višestranačkog sabora dezerteri?

U ožujku 1993. sudjelovao sam u osposobljavanju iz prve pomoći  pripadnika 111. Brigade HV, a od 29. 06. 1993. neprekidno do 18. 02. 1994. bio  sam kao liječnik riječke bojne 133. brigade Hrvatske vojske na prvoj crti bojišnice na ličkom ratištu. Nakon toga, u skladu sa odlukama nadležnih, riječka bojna 133. brigade HV je demobilizirana. Zbog potreba ambulante 133. brigade HV u Otočcu opet sam mobiliziran u periodu od 04. 11. 1994. do 15. 01. 1995. godine. Kao liječnik Ustanove za hitnu pomoć Rijeke aktivno sam sudjelovao u izvlačenju ranjenike iz bolnice u Gospiću za vrijeme Oluje, o čemu također postoji uredna evidencija.  Dakle, Hebrangove klevete o dezerterstvu i bijegu prije Oluje su klevetnički, jadni i bijedni pokušaji nanošenja štete mom ugledu.

Uvjeren sam da ovakvi očajnički pokušaji Hebranga i ostalih iz vrha HDZ-a neće zamagliti činjenicu o  kriminalnom, nelegitimnom i nevjerodostojnom karakteru aktualne vlasti koju je stvorio njihov bivši predsjednik stranke  i premijer Ivo Sander, a svi oni su bili poslušni pomagači i svjedoci.

Izbori su jedino rješenje da se zaustavi moralno propadanje hrvatske politike i gospodarski krah države".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara