Jović se brani Mesićevim izjavama da je svjedočio u Haagu

NA HAŠKOM sudu (ICTY) u utorak je počela glavna rasprava u postupku protiv bivšeg glavnog urednika "Slobodne Dalmacije" Josipa Jovića, optuženog za nepoštivanje suda zbog objave imena i iskaza zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića, na kojoj je obrana ukazala kako je sam Mesić u ožujku 1998. hrvatskim medijima rekao da je svjedočio protiv Tihomira Blaškića u Haagu.

"Mesić je sam Feral Tribuneu, Večernjem listu, Hrvatskoj televiziji i radiju nedvosmisleno izjavio da je on bio svjedok u Haagu", rekao je Jovićev odvjetnik Krešimir Krsnik, ističući kako je Mesićev intervju u Feral Tribuneu objavljen samo tjedna dana nakon što je svjedočio na zatvorenoj sjednici suđenja Blaškiću pred ICTY-em, 16. ožujka 1998.

Krsnik je raspravnom vijeću kao dokaze podnio preslike tih članaka, uključujući Mesićev intervju Feralu pod naslovom "Da, svjedočio sam u slučaju Blaškić" od 23. ožujka 1998. i članak iz Vjesnika od istoga dana u kojem stoji kako je "Mesić potvrdio HRT-u da je prošloga tjedna bio zaštićeni svjedok optužbe u procesu protiv Tihomira Blaškića".

U istome se članku prenosi i ocjena Blaškićeva odvjetnika Ante Nobila kako je "Mesićev iskaz otežao položaj obrane".

Obrana je kao dokaz priložila i presliku web stranice ICTY-a sa sadržajem sjednice na kojoj se raspravljalo o zaštiti za Mesića, današnjega hrvatskoga predsjednika koji je na toj dužnosti od siječnja 2000.

Odvjetnik Krsnik je također istaknuo kako je Mesić 1998. bio kontradiktoran u izjavama, jednom tvrdeći da nije bio nikakav tajni svjedok a drugi puta da je ipak bio zaštićeni svjedok.

Predsjedavajući sudac Iain Bonomy ocijenio je tu činjenicu važnom, rekavši kako "imamo čovjeka koji jednom kaže nisam tajni svjedok, a onda se krije iza instituta zaštite svjedoka".

On je također zatražio provjeru navoda o ranijem otkrivanju identiteta svjedoka Mesića, uključujući i onu u intervjuu glavne tužiteljice Carle del Ponte "Jutarnjem listu" od 7. travnja 2000., na koji je također upozorila obrana.

"Predsjednik Mesić je veliki prijatelj Haškog suda. Bio je vrlo važan svjedok na jednom od suđenja", navodi se u tom intervjuu.

Tužitelj David Eckerson zatražio je da se Jovića proglasi krivim za nepoštivanje suda "zbog svjesnog ometanja provođenja pravde", ne odredivši se prema vrsti i visini kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odredbama ICTY-a je za nepoštivanje suda predviđena kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura.

Tužitelj je kao dokaze priložio preslike članaka iz Slobodne Dalmacije iz studenog i prosinca 2000. u kojoj je objavljen transkript Mesićeva svjedočenja i nalog ICTY-a kojim se zabranjuje daljnja objava transkripata.

Svjedočeći u svoju obranu, Jović je rekao da je transkript Mesićeva svjedočenja dobio na tri diskete u omotnici koja je u siječnju ili veljači 2000. ostavljena na porti Slobodne Dalmacije.

Objasnio je kako je do objavljivanja proteklo 10 mjeseci jer su u redakciji razmišljali hoće li to objaviti i u kojem obliku i provjeravali autentičnost, a s objavom su krenuli tek nakon što su to učinili drugi listovi, poput tjednika Globus.

Nakon primanja naloga ICTY-a, prestali su s objavom na šest dana i zatražili mišljenje Državnog odvjetništva, Vlade i pravnih stručnjaka, koji su ocijenili da se objavom transkripata ne krše hrvatski zakoni, rekao je Jović.

I sam Mesić je tada izjavio da mu "objavljivanje odgovara ako ne bude falsifikata", dodao je.

Jović je citirao i mišljenje Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva prema kojem ICTY-jeva zabrana objave predstavlja "pokušaj cenzure medija (...) jer se od javnosti nema pravo kriti niti jedna važna informacija". Suđenje bi trebalo završiti danas, a presuda će biti objavljena naknadno.

Zbog objave Mesićeva svjedočenja osim Jovića bili su optuženi i Stjepan Šešelj, Domagoj Margetić i Marijan Križić iz tjednika Hrvatsko slovo, no Tužiteljstvo je nedavno povuklo te optužnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara