Jozo Ćurković spreman na predaju

JOZO ĆURKOVIĆ javio se danas redakciji časopisa Business.hr te je rekao da je spreman predati se hrvatskim pravosudnim vlastima. Ćurković je predaju ipak djelomično uvjetovao rekavši da ni pod koju cijenu neće u zatvor, dok mu "lobi Državnog odvjetništva koji radi za nekoga" namješta da izgubi vrijedno zemljište tvornice Salonit.

Ćurković, bjegunac s tjeralicom hrvatskog MUP-a, kojem se priprema i Interpolova tjeralica, te nad kojim splitsko Županijsko državno odvjetništvo vodi istražni postupak, nazvao je danas s nepoznate lokacije redakciju Business.hr-a kojoj je tvrdio da mu, njemu nepoznati ljudi, u sprezi za Državnim odvjetništvom žele oduzeti  zemljište tvornice Salonit, koja se proteže na 84.000 metara četvornih uz jadransku obalu.

Upozoren kako svoju nevinost može dokazati jedino tako da se pojavi pred sudom, Ćurković je za Business.hr-u izjavio da se spreman predati. Tereti ga se, kao i njegove dvije sestre, za višemilijunske gospodarske malverzacije u vranjičkoj tvornici Salonit.

Časopis navodi da je Ćurković tijekom telefonskog razgovora naglasio kako sa šefom Porezne uprave Ivicom Mladineom nikada nije osobno razgovarao o ponudi danske tvrtke Robson Holdings.

Robson Holdings, koji se prema podacima Danske gospodarske komore dovodi u vezu s optuženim Ćurkovićem, je ponudio Poreznoj upravi otkupiti sav porezni dug od 31 milijun kuna tvornice Salonit u stečaju, čiji je Ćurković bio vlasnik.

Šef Porezne uprave je na tu ponudu dao pozitivno mišljenje i to suprotno preporukama splitskog Županijskog državnog odvjetništva. Tužitelji su smatrali da je ponudu Robson Holdingsa trebao istražiti i Ured za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija, te da u stečajnom postupku nije bez značaja činjenica što se Robson Holdiongs nudi otkupiti sav porezni dug Salonita - jer to u stečajnom postupku može značiti i promjenu vlasničke strukture.

Jozo Ćurković izjavio je danas za Business.hr kako i dalje očekuje da se taj posao realizira do kraja. Međutim, iz Ministarstva financija još nisu odgovorili na upit hoće li ministar Šuker, nakon otkrića afere, potpisati taj posao.

Ćurković je, kao dokaz svoje nevinosti, Business.hr-u faksirao važne dokumente, (koji su poslani iz njegove tvrtke "Katran novi abrazivi" koja se nalazi na adresi Radnička cesta 27 u Zagrebu, a na istoj adresi se nalazi i Robson Holdings).

Dokumente su potpisali šef Porezne uprave Ivica Mladineo, ministar financija Ivan Šuker, ministar gospodarstva Branko Vukelić, a prema toj Ćurkovićevoj dokumentaciji (koja mu je dostupna iako je bijegu) svi su redom urgirali prema splitskom Županijskom državnom odvjetništvu da se zaustavi stečajni postupak nad Salonitom čiji je vlasnik bio Ćurković.

"Pisao sam svima, svim ministrima, bivšim i sadašnjim, pisao sam i Mladenu Bajiću. Ništa ne pomaže. Mene je država prevarila, i to preko Fonda za privatizaciju i HZMO-a Tomislav Družak i Damir Zorić. Kada sam tijekom privatizacije kupovao Salonit, država mi je u privatizacijskom elaboratu sakrila podatke da ću morati plaćati odštete za azbestoze. Naknadno je država odustala i od dogovora da se izvrši prijeboj poreznog duga i isplaćenih odšteta za azbestoze između Uprave Salonita i Ministarstva financija" - tvrdi Ćurković.

On ističe da se s Ministarstvom financija nakon svega dogovorio da on plati porezni dug, pa da onda tuži državu da mu isplati naknadu štete za isplaćene odštete za oboljele od azbestoze. Tako se prema Ćurkovićevim riječima na sceni pojavio danski Robson Holdings.

Ćurković negira da se zapravo on nalazi iza Robson Holdingsa već tu tvrtku naziva svojim danskim partnerom, premda su u njemu samo još njegov sin Tomislav i sestra Mira Kotarac. Naime, čim se uz Robson Holdings vezala sumnja i o mogućem pranju novca, Soren Sogaard, jedini Danac među Ćurkovićima koji su u Upravi Robson Holdingsa - dao je ostavku.

Sorena Sogaarda kontaktirali smo prije dva dana, nakon što je odvjetnica Vlatka Vedriš koja zastupa Robson Holdings u Hrvatskoj, odustala od svojih izjava za Business.hr izgovarajući se "da se mora dogovoriti s Dancima za autorizaciju".

Nakon svega nameće se očit zaključak da je Vedriš sve dogovarala s Jozom Ćurkovićevim jer je Soren Sogaard rekao da se s odvjetnicom Vedriš nikada nije čuo.

Foto: Business.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara