Juncker: Pregovori o Brexitu tek za nekoliko mjeseci

Juncker: Pregovori o Brexitu tek za nekoliko mjeseci

Foto: Hina

VELIKOJ BRITANIJI će trebati mjeseci priprema prije početka pregovora oko Brexita, potvrdio je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, ukorivši vladu u Londonu jer se nije bolje pripremila za mogućnost da na referendumu pobijedi kampanja za izlazak iz EU-a.

Juncker, koji je također potvrdio da će Britanija izgubiti neograničen pristup unutarnjem europskom tržištu ukoliko ne prihvati slobodan protok radnika, rekao je da bi on osobno želio da pregovori o Brexitu počnu što prije.

"No, to nije slučaj. Britanskoj vladi potrebno je nekoliko mjeseci da usuglasi svoju poziciju", rekao je Juncker za televiziju France 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Juncker je pojasnio da nema krajnjeg roka, jer članak 50 Ugovora EU-a, koji se odnosi na postupak izlaska iz Unije, može aktivirati jedino Velika Britanija.

"Volio bih kad bi Velika Britanija, da tako kažem, što prije ponudila svoju ostavku. Mislio sam, naime, da su se Britanci, posebice oni koji su htjeli izaći iz EU-a, bili pripremili za tu mogućnost", kazao je šef EK-a.

Istaknuo je da "bez iznimke ili nekih nijansi, oni koji neće prihvatiti pravila neće imati pristup unutarnjem tržištu".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara