Juncker sam protiv sebe: Grčkoj možda ne isplatimo novu tranšu, ali nećemo dopustiti da bankrotira

Juncker sam protiv sebe: Grčkoj možda ne isplatimo novu tranšu, ali nećemo dopustiti da bankrotira

Foto: AFP

MINISTRI financija zemalja eurozone na sastanku u Luksemburgu odlučili su odgoditi odluku o isplati nove tranše financijske pomoći za Grčku.

Pretpostavlja se da je takva (ne)odluka posljedica izvještaja Grčke koja je priznala da ove godine neće ispuniti zacrtane fiskalne ciljeve. Konkretno, proračunski deficit je spušten na 8,5 posto BDP-a, a cilj je bio 7,6 posto.

Isplata tranše dvojbena, ali eurozona neće dopustiti bankrot Grčke


Međutim, šef ministara financija Jean-Claude Juncker napomenuo je i kako eurozona neće dopustiti Grčkoj da bankrotira, i tako donekle odagnao spekulacije da neke zemlje, uključujući i Njemačku, pokušavaju Grčku dovesti upravo u tu situaciju. Novi sastanak ministara eurozone zakazan je za 13. listopada kada će biti donesen zaključak je li Grčka poduzele dodatne korake koji će se smatrati zadovoljavajućima.

To će pak dovesti do "definitivne i konačne odluke o isplati tranše, nekad tijekom listopada", tvrdi Juncker. Samim otvaranjem prostora za mogućnost da Grčkoj ne bude isplaćena nova tranša pomoći, u iznosu od osam milijardi eura, postaje nejasno na koji način onda eurozona misli "spasiti Grčku i ne dopustiti joj da bankrotira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partikularni interesi opet u prvom planu

Naime, ukoliko Grčka ne dobiju svježu pošiljku novca, naprosto neće biti u mogućnosti plaćati dospjele račune, što nužno podrazumijeva bankrot. Vremena imaju do sredine studenog. Ukoliko do toga zaista dođe, europski bankarski sustav našao bi se u velikoj opasnosti, što bi posljedično moglo imati velike posljedice na globalnu ekonomiju.

Da su partikularni interesi zemlja i ovog puta stavljeni ispred potrebe da se uspostavi konsenzus o definitivnom spašavanju Grčke, potvrđuje i činjenica da su ministri financija na sastanku potvrdili finski zahtjev za kolateralom, koja bi im trebala služiti kao osiguranje za njihovo sudjelovanje u paketu pomoći. Dosad se pretpostavljalo da su Finci ipak odustali od ovog zahtjeva, a njihova "pobjeda" u tom pogledu mogla bi otvoriti Pandorinu kutiju i nagnati i druge zemlje da se povedu za njihovim primjerom.

Dionice u crvenom


Vijest o tome da se rješenje grčke krize ipak ne nazire odmah se odrazila na svjetske burze. Tako je Dow Jones sinoć pao za 2,36 posto, dok usu europski indeksi u minusu bili između 1 i 2,3 posto. Investitori napominju kako će financijsko tržište ostati prevrtljivo sve dok se ne osigura konkretan, veliki paket pomoći za Grčku i ostale ugrožene zemlje, koje će definitivno odagnati sumnje o potopu bankarskog sustava u Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara