Jurčić: ACI 2001. završio s gubitkom od 25 milijuna kuna

ADRIATIC Croatia International Club (ACI) poslovnu 2001. završio je s gubitkom od 25 milijuna kuna, za prošlu godinu očekuje se gubitak od oko 7 milijuna kuna, a planira se da u ovoj godini ostvari bruto dobit od 3,5 milijuna kuna, izjavio je danas novinarima u Vladi ministar gospodrstva i predsjednik Nadzornog odbora ACIa Ljubo Jurčić.

Vlada je, naime, na zatvorenom dijelu sjednice prihvatila izvješće Nadzornog odbora o poslovanju ACI-ja u 2001., te plan rada za ovu godinu.

Gubitak je 2001. iznosio 25 milijuna kuna, a pokrit će se iz budućeg poslovanja, kazao je Jurčić.

Ističe da je ACI-u potrebno restrukturiranje, kako financijsko tako i organizacijsko.

Financijsko restrukturiranje ACI-u je potrebo kako ga ne bi, kaže Jurčić, gušile financijske obveze. ACI ima velika kreditna zaduženja iz proteklih 10 godina koja se, napominje, nisu dobro koristila, a velik je i udio otplata u financijskim prihodima.

Kreditne obveze ACI-a iznose oko 130 milijuna kuna.

Ideja je da se svi ti krediti, njih 15-ak, i jamstva zamijenila s jednim ili dva kredita i jamstva, uz povoljnije uvjete. To apsolutno ne bi povećavalo zaduženost ACI-a, tvrdi Jurčić.

O financijskom restrukturiranju ACI-a Nadzorni će odbor raspravljati na sjednici u svibnju, a nakon toga o tome bi mogla raspravljati i Vlada.

Jurčić ističe da treba napraviti i snimku imovine ACI-a kako bi se mogla utvrditi njena prava ekonomska i upotrebna vrijednost, a kako bi se u narednom razdoblju obračunavao pravi iznos amortizacije.

Uz definiranje sadašnjeg stanja potrebno je jasno definirati mjesto, ulogu i položaj ACI-a u hrvatskom turizmu. Kada se definira taj cilj za njegovu će provedbu trebati instrumenti, mjere i sredstva. Ukaže li se potreba za financijskim sredstvima, pitanje je od kuda ih pribaviti, da li će to biti državna sredstva, dokapitalizacija, neka vrsta moguće privatizacije, kazao je Jurčić odgovarajući na pitanja o mogućoj privatizaciji ACI-a. Ta mogućnost teoretski postoji, rekao je.

Adriatic Croatia International Club (ACI) u svom sastavu ima 21 marinu duž jadranske obale.

(Hina) bn ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara