Jurčić i Vidošević pozvali na jačanje gospodarske suradnje

HRVATSKI ministar gospodarstva Ljubo Jurčić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević još su jednom u srijedu pozvali gospodarstvenike iz Bosne i Hercegovine na jačanje poslovnih veza poduzetnika iz dvije zemlje ali su također upozorili kako zajednički nastup na trećim tržištima mora biti njihovom najozbiljnijom orijentacijom za budućnost.

Govoreći na poslovnoj konferenciji o gospodarskoj suradnji Hrvatske i BiH koja je organizirana u sklopu gospodarskog sajma ZEPS što se održava u Zenici, ministar Jurčić je predstavio osnovne pokazatelje o trenutačnom gospodarskom stanju i potencijalu Hrvatske. Hrvatska je na ovogodišnjem ZEPU-u zemlja partner a svoje proizvode na ovom je sajmu izložilo 29 zemalja svijeta.

Ministar Jurčić je podsjetio na činjenicu da je BDP u Hrvatskoj u prošloj godini dosegnuo pet tisuća dolara po stanovniku, da je inflacija s nekih dva posto među najnižima u tranzicijskim zemljama kao i da je rast industrijske proizvodnje prošle godine iznosio 5,7 posto.

Jurčić je također kazao kako Hrvatsku i dalje opterećuje problem nezaposlenosti kao i vanjskotrogovinskog deficita prouzročenog velikim rastom uvoza.

On je prenio i očekivanja Hrvatske vlade da bi u narednoj godini moglo uslijediti prihvaćanje zahtjeva za primanje u Europsku uniju o čemu bi Eurospka komisija trebala dati mišljenje u ožujku.

Ugovori o slobodnoj trgovini s 31 državom, ocijenio je Jurčić, dali su značajne rezulatate a oni su posebice vidljivi u odnosima s BiH. On je međutim istaknuo kako to nije dovoljno jer zajednički nastup na trećim tržištima mora biti osnovica suradnje u budućnosti.

Takva suradnja, po ocjeni ministra Jurčića, moguća je u oblasti industrije, energetike, tehnologije te prehrambene industrije.

Zamjenik ministra vanjske trgovine BiH Momir Tošić također je pozdravio mogućnost zajedničkog nastupa gospodarstvenika iz dvije države na trećim tržištima a predsjednik HGK Nadan Vidošević je u svom izlaganju ocijenio kako je to naprosto nužnost.

"Mi smo došlo do krajnje granice rasta o okvirima trgovinske razmjene", kazao je Vidošević dodavši kako je sada na poduzetnicima utvrditi nove oblike tržišnog djelovanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidošević je upozorio kako od države više ne bi trebalo očekivati makroekonomska čuda. Po njegovu sudu, poduzetnici sada imaju najvažniju zadaću stvoriti kvalitetan izvozni proizvod što se u svakom slučaju, ne može dogoditi preko noći.

Vidošević je to ilustrirao primjerima Plive i Podravke koje su svjetsku slavu stekle na desetljećima razvijanim proizvodima poput antibiotika i "Vegete".

On je gospodarstvenicima iz BiH predložio da razmisle o zajedničkom nastupu s kolegama iz Hrvatske tijekom planiranog predstavljanja proizvoda za tržište Libije dogovorenog za nedavna posjeta predsjedika Mesića toj zemlji.

Svoju strategiju djelovanja u BiH gospodarstvenicima te zemlje izložili su i predstavnici hrvatskih tvrtki koje su do sada ostvarile najznačajnije rezultate na tržištu te zemlje.

Kako je podsjetio hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić, izravna ulaganja iz Hrvatske u BiH za proteklih desetak godina dosegnula su nekih 200 milijuna eura, prije svega u oblasti telekomunikacija, prehrane, drvne industrije i bankarstva.

Predstavnici najznačajnijih hrvatskih ulagatelja ukratko su predstavili svoje dosadašnje rezultate i buduće planove.

Tako je Zvonimir Jurjević u ime Uprave "Zagrebačke banke" najavio objedinjavanje dvije bankarske kuće s područja Federacije BiH što su sada u vlasništvu ove grupacije - Zagrebačke banke BH i Universal banke.

Zagrebačka je banka s uloženih 64 milijuna eura preuzela nadzor nad oko 18 posto bankarskog tržišta u BiH. Slični primjeri uspješnog poslovnog nastupa su i djelatnost "Agrokora", "Lure", "Zvečeva", "Kraša" te "Našucecementa" i INA-e.

"Uvjeren sam kako su sva ta ulaganja dobra za BiH jer doprinose i njezinu razvitku", kazao je veleposlanik Vrbošić istaknuvši kako su ulaganja iz Hrvatske sačuvala postojeća i dovela do otvaranja novih radnih mjesta u BiH gdje god je to bilo moguće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara