Jurčić i Žuvanić na danu hrvatskog gospodarstva u Beču

U AUSTRIJSKOJ gospodarskoj komori u Beču održava se u utorak Dan hrvatskog gospodarstva, na kojemu sudjeluje više od 150 hrvatskih i austrijskih gospodarstvenika te također hrvatski ministri gospodarstva odnosno pomorstva, prometa i veza, Ljubo Jurčić i Roland Žuvanić.

Otvarajući skup predsjednik Austrijske gospodarske komore (AGK) i predsjednik Europske gospodarske komore Christoph Leitl istaknuo je postojanje "izuzetne gospodarske suradnje Hrvatske i Austrije".

"Ukupna robna razmjena prešla je prošle godine milijardu eura,a austrijske tvrtke uložile su više od dvije milijarde eura u Hrvatskoj što znači veliko povjerenje u razvitak hrvatskog gospodarstva na što smo jako ponosni", rekao je Leitl.

On je istaknuo da Austrija podupire Hrvatsku na putu približavanja EU te da je Hrvatska, iako još nije članica EU, članica Europske gospodarske komore. Što Hrvatska prije ostvari potrebnu prilagodbu, a pri tome je jako važan gospodarski razvitak, prije će i postati punopravna članica EU "što ćemo svesrdno poduprijeti i pozdraviti", ustvrdio je predsjednik AGK izrazivši nadu da će Dan hrvatskog gospodarstva pridonijeti daljnjem produbljivanju gospodarske suradnje dvije prijateljske države.

"Hrvatska je Austriju uvijek smatrala prijateljem, to ona stalno dokazuje nesebičnom potporom hrvatskim nastojanjima u procesu približavanja EU", kazao je ministar gospodarstva RH Ljubo Jurčić. On je istaknuo da su austrijski ulagači na prvom mjestu po stranim ulaganjima u Hrvatskoj te da "Hrvatsku i Austriju povezuju vrlo dobri gospodarski partnerski odnosi".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Jurčić govorio je pred hrvatskim i austrijskim gospodarstvenicima i predstavnicima financijskim institucijama o gospodarskoj politici RH i aktualnom stanju te gospodarskim aktivnostima u narednom razdoblju kao i uključivanju u međunarodne ekonomske tokove, koji, prema njegovim riječima,"većinom idu preko Austrije". On je Dan hrvatskog gospodarstva ocijenio kao još jedan korak naprijed na temeljima dosadašnje suradnje i u smislu budućih dogovora o novim oblicima poslovanja.

Ministar pomorstva prometa i veza Roland Žuvanić govorio je o politici prometnog razvoja RH, prometnom povezivanju Sjever-Jug, u čemu Austrija i Hrvatska imaju velike planove i zajedničke interese.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević naglasio je izuzetnu suradnju gospodarskih komora dviju zemalja, a rezultat je i održavanje ovog šestog tradicionalnog dana gospodarstva kojeg organiziraju dvije komore u suradnji s Veleposlanstvom RH u Republici Austriji.

Dan hrvatskog gospodarstva prigoda je i za izravne dogovore predstavnika hrvatskih i austrijskih tvrtki o budućoj konkretnoj poslovnoj suradnji, a predstavljene su i mogućnosti Primorsko-goranske županije i Luke Rijeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara