Jurčić: Nemamo ljude koji znaju voditi državu, već samo ljude koji se žele baviti politikom

Jurčić: Nemamo ljude koji znaju voditi državu, već samo ljude koji se žele baviti politikom

Screenshot: HTV

GOST današnje emisije Nedjeljom u dva bio je Ljubo Jurčić, čelnik Hrvatske ekonomske inicijative. Voditelj Aleksandar Stanković odlučio ga je pozvati nakon što se, prema posljednjim anketama, pokazalo da bi za njegovu mladu stranku glasalo preko pet posto birača.

Na početku je izrazio žaljenje što je Hrvatska zemlja koja ima brojne potencijale koji se zbog loše organizacije ne realiziraju.

Ulazi u koaliciju s blokom Umirovljenici zajedno i PGS-om

Jurčić je najavio da će sljedeći tjedan potpisati sporazum o zajedničkom izlasku na izbore s blokom Umirovljenici zajedno i PGS-om. Na pitanje hoće li ta koalicija biti potencijalni partner HDZ-u, jer se blok Umirovljenici zajedno smatra "satelitom" HDZ-a, Jurčić je objasnio da umirovljenici uvijek pregovaraju s onima koji su na vlasti. Međutim, koalicija će surađivati s onom opcijom koja će pristati na zahtjeve iz njihovoga programa.

Aleksandar Stanković ga je upitao što misli o ishodu parlamentarnih izbora, a Jurčić je rekao da misli kako će HDZ dobiti više nego što ankete predviđaju jer imaju fiksno biračko tijelo koje je vrlo disciplinirano i često se ne izjašnjava na anketama. "SDP mora biti malo aktivniji jer ima manje fiksno, a više varijabilno biračko tijelo oko kojega se treba više potruditi", rekao je. Govorio je i o Dragutinu Lesaru za kojega je rekao da nema široku pripremu, ali da govori o zanimljivim temama te mu definitivno predviđa ulazak u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bojim se crvene Hrvatske, ja sam socijaldemokrat"

Jurčić je progovorio i u o prošlim previranjima u SDP-u, priznavši da je s Ivicom Račanom planirao podijeliti mandat na čelu Vlade. Također je priznao da je osoba koja ga je "izgurala" iz SDP-a Zoran Milanović.

Govorio je i o nelikvidnosti. "Nelikvidnost je ako imate veće rashode nego prihode. Imamo veću potrošnju od prihoda i moramo se ili zadužiti ili ne platiti račune, a u Hrvatskoj imamo miks jednoga i drugoga.

Kukuriku koalicija nema teret prošlosti, ali HDZ ima fiksno biračko tijelo

Na pitanje boji li se "crvene Hrvatske", Jurčić se nasmijao i rekao da ne. "Ja sam socijaldemokrat i zastupam tip države blagostanja gdje mora biti socijalne pravde i solidarnosti. Svijet je zapao u krizu zbog pohlepe, ali takav se sustav ne može održati", rekao je.

Usporedio je Jadranku Kosor i Zorana Milanovića kao moguće premijere nakon 4. prosinca. "Ono što daje snagu premijeru je ekipa koja stoji iza njega. U svakom slučaju, budući da nema teret prošlosti, veće mogućnosti imala bi Kukuriku koalicija. Opet ističem da se ne smije zaboraviti HDZ-ovo fiksno biračko tijelo", rekao je te istaknuo da Hrvatska "nema pripremljene ljude koji znaju voditi državu, već samo ljude koji se žele baviti politikom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara