Jurčić: Vlada će osigurati plaće radnicima Željezare do ulaska strateškog partnera

HRVATSKA Vlada osigurat će za 1.700 radnika sisačke Željezare isplate minimalnih plaća sve dok u tu tvrtku ne uđe strateški partner, kazao je večeras ministar gospodarstva Ljubo Jurčić nakon sastanka s predstavnicima dva sindikata Željezare i čelnicima Sisačkomoslavačke županije.

Jurčić je kazao da su predstavnici Vlade i Županije na večerašnjem sastanku upoznali predstavnike sindikata s razvojem situacije i zatražili od njih određeno vrijeme, odnosno socijalni mir, da se može kvalitetno riješiti pitanje Željezare.

Vlada će se pobrinuti da za čitavo vrijeme potrage za strateškim partnerom radnici imaju plaću kako je dogovoreno, odnosno da im se isplati minimalna plaća, kazao je Jurčić. Riječ je o iznosu od 3,5 milijuna kuna za siječanjsku zaostalu plaću, ali i za ostale mjesece dok u Željezaru ne uđe strateški partner, rečeno je.

Na pitanje koliko je vjerojatno da će ruski Mečelj biti strateški partner, Jurčić je kazao da je preko 90 posto siguran da će Mečelj, odnosno Conares Trading, dati traženo jamstvo i da će posao biti sklopljen.

Ako Mečelj dade traženo bankovno jamstvo, hrvatska je strana spremna ispuniti zahtjeve ruske strane o oslobađanju od poreza na promet nekretnina i skidanju hipoteke na imovinu Željezare, rekao je Jurčić.

Riječ je o bankovnom jamstvu od 6 milijuna eura kojim bi se namirilo pola godišnjih bruto plaća radnicima Željezare u slučaju da Mečelj raskine ugovor prije dogovorenog roka od pet godina u kojem su se obvezali zadržati radnike.

Glavni povjerenik Hrvatskog sindikata metalaca Ivica Kenda kazao je da vjeruje da bi isplata zaostalih plaća osigurala socijalni mir, potreban za iznalaženje dugoročnog rješenja za Željezaru.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Mato Šimić uvjeren je da je realizacija ugovora s Mečeljom, odnosno Conares Tradingom, dosta izgledna i nada se da će svi problemi oko Željezare biti riješeni na obostrano zadovoljstvo države i radnika.

U večerašnjem sastanku sudjelovali su ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, zamjenica stečajnog upravitelja Željezare Sisak Blanka Andučić Orešić, predstavnici Gospodarsko-socijalnog vijeća Sisačko-moslavačke županije i dvaju sindikata Željezare Sisak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara