Jurčić: zakon o zaštiti potrošača za partnerski odnos potrošača i države

Donošenjem zakona o zaštiti potrošača otvara se prostor za partnerski odnos potrošača i države, te primjerenu i zdravu tržišnu utakmicu, rekao je danas ministar gospodarstva Ljubo Jurčić iznoseći u Saboru Vladin prijedlog zakona o zaštiti potrošača.

Najvažniji uvjet za kvalitetnu zaštitu potrošača na tržištu je njegova informiranost za svaki proizvod i uslugu, te mogućnost slobodnog i razboritog izbora, kazao je ministar Jurčić.

Istaknuo je da predloženi zakon ne utječe na prava koja potrošači imaju prema drugim zakonima, kao i da ugovorni odnos potrošača i trgovca ima prednost pred tim zakonom, osim u slučaju kada neko pitanje iz ugovora nije izričito ili pravilno navedeno.

Zakon opisuje potrošača kao fizičku osobu koja kupuje robe ili usluge za svoje ili potrebe svog kućanstva, a trgovca kao profesionalnu osobu koja te robe ili usluge nudi na tržištu.

U prijedlogu zakona ne navode se obveze i odgovornosti proizvođača, koje su regulirane drugim zakonom, a dužnost je trgovca da osigura ugovorne obveze s proizvođačem i prepozna kvalitetu roba koje nudi.

Od novina koje bi uvelike trebale promijeniti ustaljeni odnos prodavača prema kupcu ističu se odredbe po kojima bi se potrošnja energije, vode i telekomunikacijskih usluga trebala obračunavati prema stvarno očitanoj potrošnji s mjerila potrošača bez paušala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi trebalo biti dopušteno zatražiti limitiranje mjesečnog iznosa telefonskog računa, dok bi trgovci bili obvezni plaćati kamate na predujmljena sredstva ako proizvod nisu isporučili u roku od jednog mjeseca.

Navedene su i obveze trgovaca koji moraju istaknuti deklaracije proizvoda, a predviđene su i prekršajne kazne od 50 do 100 tisuća kuna, propisi o odvajanju proizvoda koji su na rasprodaji i slično.

Predstavnicima potrošačkih udruga dopustilo bi se sudjelovanje u tijelima koja odlučuju o prigovorima potrošača, a nadzirale bi provođenje zakona.

Posebne odredbe odnose se na obvezu donošenja nacionalnog programa zaštite potrošača svake dvije godine, te njegovo upućivanje u Sabor.

O navedenom prijedlogu raspravljaju parlamentarni klubovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara