JURIĆ: država bi trebala preuzeti dio vlasništva u "VIKTORU LENCU"

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Davor Jurić rekao je danas na konferenciji za novinare u Kostreni da bi, ako Internacional Finance Corporation (IFC) i Njemačka državna investicijska banka (DEG) te talijanski industrijalac Giancarlo Zachello odustanu od daljnjeg financiranja brodogradilišta "Viktor Lenac", njihov vlasnički udio, do pronalaska novoga vlasnika, trebala preuzeti Vlada.

Vlada bi trebala uspostaviti kriznu upravu te za nastavak proizvodnje i isplatu plaća osigurati oko 7 milijuna dolara. Jurić smatra da je takvo rješenje najbolje radi očuvanja više od tisuće radnih mjesta te tvrtaka kooperanata i dobavljača.

U roku od 24 sata država bi, nakon preuzimanja vlasničkog udjela, mogla pronaći novoga vlasnika koji bi vlasnički udjel brodogradilišta mogao preuzeti i za jednu kunu, rekao je Jurić.

Smatra da stečaj jest jedno od mogućih rješenja, ali da je privremeno vlasništvo države u brodogradilištu najbolje rješenje.

Istaknuo je da su predstavnici IFC-a i DEG-a jučer odustali od namjere da osnuju novu tvrtku. Na novinarski upit o kakvoj je tvrtki riječ i tko je izvor te informacije, Jurić je rekao da su "ti dioničari namjeravali osnovati tvrtku u koju bi prenijeli imovinu i radnike 'Viktora Lenca', a vjerovništvo ostavili u starom poduzeću" te da je "to doznao od potpredsjednika Vlade Slavka Linića."

Po Jurićevim riječima, IFC, DEG i Zachello do srijede bi se trebali izjasniti o daljnjem financiranju brodogradilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jurić je naglasio potrebu utvrđivanja odgovornosti vlasnika za nastalu situaciju dodavši da su "namjere nekih dioničara očito bile da se iz 'Lenca' elegantno izvuku".

Na upit zašto se danas u javnosti pojavljuje kao izvor informacija o tijeku pregovora o kojima se pak u javnosti malo zna, Jurić je kazao da "sindikat štiti radna mjesta" te da on "nije glasnogovornik Vlade jer ona, za sada, ne želi ući u vlasništvo brodogradilišta." Rekao je kako je "zaključio da većina informacija o pregovorima nije vjerodostojna" te da ih je odlučio sam prikupiti.

Povjerenik Sindikata metalaca u brodogradilištu Damir Bačinović kazao je da se radnici najoštrije protive otvaranju stečaja u brodogradilištu te da je potrebno naći nove i odgovorne vlasnike.

Brodogradilište "Viktor Lenac", tvrtke Ginacarla Zachella, HBOR, HVB Bank Croatia i Raiffeisenbank Austria uputili su popodne priopćenje u kojem stoji kako je "dogovoreno da banke kreditori u idućih 30 dana ne poduzimaju blokade računa brodogradilišta", a dobavljači su "zamoljeni da se suzdrže od bilo kakvih mjera protiv brodogradilišta." U priopćenju se navodi da su u tijeku razgovori između vodećih dioničara i banaka o financiranju brodogradilišta te da su u nekim razgovorima sudjelovali i predstavnici Vlade.

Za dovršetak razvojnog ciklusa brodogradilištu potrebno je oko 43 milijuna dolara. Vlada je putem HBOR-a, uz uvjet da ostatak novca osiguraju vlasnici, odobrila zajam od 17 milijuna dolara. U vlasničkoj strukturi najviše dionica, 33,5 posto, putem dvije tvrtke ima Giancarlo Zachello. IFC ima 17,6, Raiffeisenbank Austria 12,4 posto dionica, a DEG 9,3 posto dionica. Riječka tvrtka I.H.F ima 4,2 posto, a ostali dioničari 22,7 posto dionica brodogradilišta "Viktor Lenac".

(Hina) hšup mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara