"Juris Protecta": Suci nisu svete krave

Udruga za pravnu zaštitu "Juris Protecta" osudila je danas protivljenje Udruge hrvatskih sudaca (UHS) uvođenju novog kaznenog djela kršenja zakona za suce.

U priopćenju pod naslovom "Suci nisu svete krave" Udruga "Juris Protecta" smatra neprihvatljivim protivljenje UHS-a izmjeni Kaznenog zakona, odnosno uvođenju nove odredbe o kažnjavanju sudaca koji svjesno presude u korist ili na štetu jedne od stranaka u postupku.

U "Juris Protecti" ističu da slična kaznena odredba postoji u Njemačkoj u kojoj je predviđena kazna do pet godina zatvora za suce koji kod donošenja sudačke odluke svjesno prekrše zakon, a uz to su obvezni nadoknaditi štetu oštećenoj stranci, bez obzira da li se radi o namjeri ili samo nemaru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju da protivljenje UHS-a drugim riječima znači da se sudačka udruga zalaže da suci koji donesu presudu po narudžbi jedne od stranaka u postupku ne bi trebali kazneno odgovarati.

"Nije dovoljno što pravosudni lobi nekažnjeno terorizira građane dugotrajnošću i nepredvidivosti sudskih odluka, nego ti isti predstavnici traže da im se dozvoli izricanje presuda po narudžbi bez ikakvih sankcija", kaže se u priopćenju Udruge za pravnu zaštitu "Juris Protecta".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara