Juris Protecta: Sudovi pristrani u parnici oko računa u Villachu

UDRUGA "Juris Protecta" sumnja da su domaći sudovi pristrani u postupku koji su iseljenici pokrenuli protiv HDZove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, optužujući ju da je nezakonito prisvojila dio novca uplaćivanog za obranu Hrvatske u jednu austrijsku banku.

Predsjednik Udruge Zlatko Zeljko razloge pristranosti objasnio je činjenicom da sutkinja koja vodi taj postupak na zagrebačkom Općinskom sudu ne želi saslušati jedinog živućeg potpisnika spornih računa - Hrvoja Šarinića, bivšeg visokog državnog dužnosnika.

Odbivši prijedlog da kao svjedoka ispita Šarinića sutkinja je na posljednjem ročištu, krajem prošlog tjedna, pokušala nagovoriti iseljenika Radovana Smokvinu, koji je pokrenuo spor, da povuče prijavu, kazao je danas Zeljko na konferenciji za novinare.

"Većina sudaca imenovana je u vrijeme bivšeg režima i ne želi se uplitati u spor koji potvrđuje spregu države i kriminala", ocijenio je Zeljko.

Ustvrdio je da je preko računa u austrijskom Villachu, čiji su potpisnici uz Šarinića bili pokojni ministri Gojko Šušak i Jozo Martinović, u vrijeme Domovinskog rata "prošlo" više od 100 milijuna njemačkih maraka i oko 10 milijuna američkih dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vrijeme kada je HDZ-ova Zaklada preuzela novac na računima se nalazilo oko 1,5 milijuna eura.

Taj se novac, dodaje, nije trošio za obranu, što je bila svrha uplate, a donatori nikada nisu dobili izvještaj o njegovu korištenju. Pokazujući novinarima ispis dijela transakcija sa spornih računa, koje je, kako tvrdi, izdao austrijski sud, Zeljko navodi da su uplatitelji posebno ogorčeni što se njihovim novcem u vrijeme najtežih ratnih stradanja plaćao "luksuz tadašnjeg državnog vrha".

Na ispisu je, među ostalim, vidljivo da je više od četiri milijuna američkih dolara 1991. utrošeno za kupnju aviona Chellenger, koji je kasnije koristio predsjednik Tuđman.

Osim u Hrvatskoj, istraga o ovom slučaju pokrenuta je i u Austriji, a Zeljko tvrdi kako se uskoro može očekivati i podizanje optužnice.

Povrat novca od Zaklade zatražilo je i Državno odvjetništvo, a zagrebački Općinski sud prošle je godine privremeno blokirao oko 1,5 milijuna eura na Zakladinom računu u Privrednoj banci.

Iako je kasnije postignut sporazum da će Zaklada novac vratiti državi, to se do danas nije dogodilo. HDZ je tražio da se novac utroši za stipendiranje učenika i studenata, te djece hrvatskih branitelja. Državno odvjetništvo s druge strane nije pristalo na uvjetovanje raspolaganja državnim novcem, a postavilo je i pitanje kamata, budući je novac u Privrednoj banci od 1998. bio oročen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara