Juščenko američkim zastupnicima podastro popis sa trgovinskim zahtjevima

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko naišao je na iznimno srdačan doček američkih kongresnika kojima je podastro popis s osam konkretnih zahtjeva u svezi s trgovinom, koji bi trebali pridonijeti uspostavi "pravog strateškog partnerstva" sa Sjedinjenim Državama.

"Iz razgovora s predsjednikom George W. Bushom u ponedjeljak zaključio sam da je Ukrajina naišla na razumijevanje i na potporu. Sada je vrijeme da obje strane poduzmu stvarne korake", izjavio je Juščenko.

"Ukrajina u studenome treba postati članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Potičem vas da u idućim mjesecima poduprete, molim vas, naš ulazak u WTO", kazao je Juščenko koji je nosio kravatu u narančastoj boji revolucije kojom je došao na vlast.

Juščenko je usto nastojao na potrebi da se napokon normaliziraju trgovački odnosi između SAD-a i Ukrajine te da se njegova zemlja izuzme iz protusovjetske uredbe iz 1974. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poziv koji je dobio Juščenko da govori u oba doma Kongresa čast je koju su zadnjih godina imali samo najbliži prijatelji Amerike poput britanskog premijera Tonyja Blaira, iračkog premijera Iyada Allawija i afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija.

Juščenko je iskoristio prigodu i zatražio od SAD-a da se umiješa u osiguranje bivše nuklearne centrale u Černobilu i da barem djelomično ukine vizni režim za Ukrajince koji putuju u SAD.

Ukrajina će zauzvrat, ustvrdio je ukrajinski predsjednik, biti "pouzdan partner SAD-a u borbi protiv terorizma".

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara