Juščenko obećao reforme i borbu protiv korupcije

Juščenko obećao reforme i borbu protiv korupcije

PROZAPADNI ukrajinski oporbeni čelnik Viktor Juščenko, koji ima nedostižno vodstvo nakon prebrojanih 98 posto glasova s predsjedničkih izbora održanih u nedjelju, obećao je u ponedjeljak da će po preuzimanju predsjedničke dužnosti zaustaviti korupciju i provesti gospodarske reforme.

Juščenko želi pridružiti Ukrajinu i njezin gospodarski potencijal - protraćen u godinama lošeg upravljanja - središnjoj i zapadnoj Europi, što izaziva zabrinutost Rusije da će izgubiti utjecaj nad regijom kojom je upravljala 300 godina.

Desetogodišnja vladavina odlazećeg predsjednika Leonida Kučme bila je obilježena mutnom privatizacijom, siromaštvom i političkim skandalima kao što su ubojstva novinara i navodna prodaja oružja državama koje, prema tvrdnjama Zapada, podupiru međunarodni terorizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četrnaest smo godina neovisni. Sada smo postali slobodni", rekao je Juščenko svojim pristašama koji su se okupili tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak na kijevskom Trgu nezavisnosti, na kojem su 17 dana održavani masovni prosvjedi zbog prijevare na izborima u studenome.

"Narod je pokazao svoju moć. On se pobunio protiv vjerojatno najciničnijeg režima u istočnoj Europi", rekao je Juščenko.

Nakon više od 98 posto prebrojanih glasova, dužnosnici izbornog povjerenstva izjavili su da Juščenko ima statistički nedostižno vodstvo s 52 posto osvojenih glasova prema 44 posto koliko ih je dobio proruski premijer Viktor Janukovič.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara