Juščenko potvrdio da je Ukrajina prodavala projektile Iranu i Kini

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko potvrdio je u petak da je prethodna ukrajinska vlada tajno prodavala projektile koji mogu nositi nuklearne bojeve glave Iranu i Kini, prenosi njemačka agencija dpa pozivajući se na Interfax.

"Potvrđujemo to i to s tugom", rekao je Juščenko.

Optužbe da je Ukrajina 2000. i 2001. prodala između 12 i 18 krstarećih projektila Kh-55 prvi je put u veljači ove godine iznio Hrihorij Omelšenko, ukrajinski zastupnik koji se bavi borbom protiv korupcije.

Prethodna ukrajinska vlada odbacila je sve njegove optužbe i prozvala ga lažljivcem.

Ukrajinski dužnosnici doista su prodali dvanaest projektila, šest Iranu i šest Kini, rekao je Juščenko. Projektili su isporučeni bez bojevih glava, potvrdio je.

Pojasnio je da su projektili bili predviđeni za demontiranje u Rusiji temeljem sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja koji je Ukrajina 1990-ih potpisala sa Sjedinjenim Državama.

Ukrajinski dužnosnici lažirali su transfer oružja u Rusiju i prodali ga za još neutvrđeni iznos, rekao je Juščenko, pozivajući se na rezultate istrage o transakciji koju je provela ukrajinska obavještajna služba SBU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Članovi Juščenkove administracije tvrde da je oružje prodano preko ukrajinske tvrtke za izvoz oružja Ukrspetsexport. Predstavnici tvrtke to, međutim, opovrgavaju.

Juščenko je otkrio da su u posao bile upletene i privatne osobe iz Rusije, Ukrajine i Australije.

Vrlo vjerojatna je i upletenost ruskih dužnosnika budući da je ruska tvrtka za izvoz oružja Rosvoorouzhenie Russia objavila da nema ništa protiv toga da Ukrajina izvozi oružje u Iran i Kinu radije nego da ga uništi kako nalaže sporazum, navodi se u izvješću ruske agencije.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova opovrgnulo je bilo kakvu ulogu Moskve u tom transferu.

Jedan ruski državljanin koji je navodno sudjelovao u prodaji šest projektila Kini uhićen je prošle godine u Češkoj Republici. Ukrajina pregovara s Pragom o njegovu izručenju. Dvojica sumnjivaca koji bi mogli biti povezani s prodajom oružja Iranu poginula su pak u automobilskim nesrećama 2002. i 2004. godine.

Projektili Kh-55 mogu nositi bojevu glavu od 200 kilotona, a domet im je 3.000 kilometara.

(Hina) xzt ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara