Juščenko poziva Moskvu da se vrati za pregovarački stol

UKRAJINSKI predsjednik Viktor Juščenko u nedjelju je najavio kako će od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražiti da uvjeri predstavnike tvrtke Gazprom da se vrate za pregovarački stol kako bi se pronašlo zajedničko rješenje razmirica nastalih oko isporuke plina između dviju zemalja.

"Obratit ću se ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu i zatražiti od njega da se predstavnici Gazproma vrate za pregovarački stol", rekao je Juščenko novinarima, dodavši kako ukrajinska strana "nije nikad napustila pregovore".

Ukrajinski premijer Jurij Ehanurov koji je bio prisutan na konferenciji za novinare s Juščenkom, kazao je kako ukrajinski predsjednik namjerava tražiti razgovor s Putinom u nedjelju navečer. Jučšenko je ponovno istaknuo kako kriza s Rusijom ni na koji način ne utječe na ospkrbu Europe ruskim plinom. "Ukrajina jamči opskrbu Europe plinom bez ikakvih prepreka", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski je predsjednik također odbacio ruske optužbe prema kojima aferu s isporukom plina koristi u izborne svrhe, s obzirom na činjenicu da se bliže za njega ključni parlamentarni izbori u ožujku.

Europska komisija zabrinuta zbog prekida isporuke plina Ukrajini

Europska komisija izrazila je u nedjelju zabrinutost zbog ruskog prekida isporuke plina Ukrajini, dodajući kako će nastaviti izbliza pratiti razvoj situacije, unatoč jamstvima Moskve da opskrba europskih zemalja plinom neće doći u pitanje, prenose u nedjelju agencije.

"Komisija je zabrinuta jer pregovori nisu završili sporazumom i nastavit će pratiti razvoj situacije", rekla je za France presse glasnogovornica Komisije Mireille Thom. "Osim toga, nastojat ćemo se sami uvjeriti u ono što se događa, jer nismo ni sami u potpunosti sigurni", rekla je.

U srijedu bi se u Bruxellesu trebala održati posebna sjednica stručnjaka EU-a sazvana da bi se na njoj raspravljalo o potencijalnim posljedicama rusko-ukrajinske krize na europska tržišta. Ruski plinski gigant Gazprom u nedjelju ujutro prekinuo je isporuku plina Ukrajini nakon što su vlasti te zemlje odbile prihvatiti četverostruko povećanje cijena plina u 2006.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara