Južna Koreja bi mogla uskratiti pomoć u hrani Sjevernoj

JUŽNA Koreja razmatra ukidanje 400 000 tona riže koju trebaju poslati kao humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji, nakon što je S. Koreja propustila rok za gašenjem svog nuklearnog reaktora u Yongbyonu, koji je istekao u subotu.

Ranije u travnju je J. Koreja rekla da će hrana biti poslana bez obzira na pregovore o nuklearnom programu Sjevera, ali izgleda da je došlo do promjene stava.

"Možemo samo mirno stajati po strani i ne učiniti ništa ukoliko S. Koreja ne poduzme početne korake koji bi pokazali poštivanje dogovora iz veljače", rekao je jedan južnokorejski dužnosnik domaćim novinama.

Sjeverna Koreja je u veljači pristala ugasiti svoj nuklearni reaktor u Yongbyonu u zamjenu za 50 000 tona goriva, dok se kasnije trebalo dogovoriti potpuno gašenje nuklearnog postrojenja u toj tvornici u zamjenu za dodatnih 950 000 tona goriva. Trošak goriva trebale su podijeliti SAD, Rusija, Kina, Japan i Južan Koreja. Ali, ponovljeni dogovori u ožujku su propali nakon što je sjevernokorejski pregovarač napustio Peking (gdje su se dogovori odvijali) zbog toga što S. Koreja nije dobila 25 milijuna dolara koje je SAD zamrznuo jednoj banci u Makau, koju je State Department optužio da je prala sjevernokorejski novac. Novac je odblokiran, ali je njegovo prebacivanje u S. Koreju malo duži birokratski proces. S. Koreja je krajem prošlog tjedna rekla da neće nastaviti s odredbama dogovora iz veljače dok ne dobije pristup tom novcu.

Južnokorejski dužnosnici vjeruju kako će se daljnji pregovori sa Sjeverom nastaviti, ali nisu sigurni hoće li vlada dopustiti pomoć u hrani. Dogovor o nastavku pomoći u hrani, koje je J. Koreja ukinula Sjevernoj 2006., postignut je u ožujku, mjesec dana nakon dogovora o prekidu sjevernokorejskog nuklearnog programa.

S. Koreja nije dala službenu izjavu o nepoštivanju roka za gašenjem reaktora, budući da se tamo održavaju masovna slavlja koja obilježavaju rođendan bivšeg Velikog Vođe Kima Il-Sunga.

Ostale zemlje uključene u pregovore nisu na nepoštivanje dogovora reagirale pretjerano burno, a američki pregovarač Christopher Hill rekao je kako su mu Kinezi savjetovali da se strpi još nekoliko dana.

Krajem ožujka je izaslanstvo World Food Programmea UN-a upozorilo da S. Koreji prijeti moguća humanitarna katastrofa, budući da će zemlji nedostajati oko milijun tona riže, žita i kukuruza.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara