Južna Koreja, Tajland i Vijetnam u strahu od ptičje gripe

JUŽNOKOREJSKO ministarstvo poljoprivrede je u utorak potvrdilo da je slučaj ptičje gripe zabilježen na farmi pilića u Yangsanu, 380 kilometara jugoistočno od Seula.

Vlasti su naredile likvidaciju oko 18.000 pilića na farmi Yangsan, a još će 900.000 pilića i pataka na okolnih 30 farmi biti pobijeno.

Oko 1,8 milijuna pilića je likvidirano od prosinca prošle godine kada je zabilježen prvi slučaj ptičje gripe.

Znanstvenici pokušavaju utvrditi moguću vezu između gripe u Vijetnamu od koje je preminulo 11 osoba i gripe koja je do sada pobila više od milijuna pilića.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je potvrdila da uzorci tkiva uzeti s tri osobe koje su preminule od gripe u Vijetnamu odgovaraju virusu pronađenom u 1,2 milijuna mrtvih pilića.

U posljednja dva tjedna je najmanje desetoro djece preminulo u Nacionalnoj pedijatrijskoj bolnici, a jedna odrasla osoba u Hanoju. Rezultati testiranja koje je proveo WHO pokazali su da su dvoje djece i odrasla osoba preminuli od istog virusa HPN koji je "pobio" više od 1,2 milijuna pilića u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za sada nema dokaza da postoji prijenos virusa s čovjeka na čovjeka, kazao je dužnosnik WHO-a.

Tajlandske vlasti su u utorak objavile da u toj zemlji nema ptičje gripe, ali da se poduzimaju mjere kako bi se spriječilo njezino širenje.

"Inzistiram na tome da u Tajlandu nema ptičje gripe", kazao je direktor odjela za kontrolu bolesti stoke ministarstva poljoprivrede Nirundorn Aungtragoolsuk, dodavši da je vlada od studenoga prošle godine naredila ubijanje stotine tisuća pilića kako bi spriječila širenje te bolesti.

Međutim, tajlandski farmeri optužuju vladu da skriva činjenicu da milijuni pilića u toj zemlji umire od ptičje gripe, pišu tajlandske novine.

"Bangkok Post" prenosi izjavu jednog farmera iz pokrajine Nakhon Pathom koji je kazao da je izgubio oko 10.000 pilića otkako je epidemija izbila u studenom prošle godine.

Drugi farmer iz okruga Nong Chok je kazao da je poslao uzorke pilića na analizu u odjel za stoku Nacionalnog Instituta za životinjsko zdravlje, ali da mu najprije nisu htjeli otkriti rezultate testiranja. No, kasnije su ipak priznali da su njegove kokoši zaražene ptičjom gripom. Farmer je rekao da je on izgubio 300 pilića u prosincu dok je na susjednim farmama preminulo oko 200.000 pilića.

Jedan oblik ptičje gripe, identificiran kao HPN1, odnio je šest života u Hong Kongu 1997. i 1998. godine.

Izvor fotografije: Reuters

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara