Južna Koreja započela bučnu propagandu, posljednji put to je dovelo do razmjene topničke vatre

Južna Koreja započela bučnu propagandu, posljednji put to je dovelo do razmjene topničke vatre

Foto: Hina

JUŽNA KOREJA je pokrenula bučnu propagandnu kampanju preko granice za odmazdu zbog ovotjednog testa nuklearne bombe Sjeverne Koreje, a Sjedinjene Države su pozvale Kinu da okonča dosadašnji neuspješni pristup prema svom savezniku Pyongyangu.

Iz cijelih zidova zvučnika na 11 mjesta duž militarizirane granice između Južne i Sjeverne Koreje emitira se kritika režima u Pyongyangu kao i korejska pop glazba. Emisije, koje Sjever smatra uvredom, zadnji put kada su korištene dovele su do razmjene topničke vatre.

Južna Koreja koja se zadnjih godina približila Kini najavila je da će njezin ministar vanjskih poslova razgovarati sa svojim kineskim kolegom.

Test obavljen u srijedu razljutio je Sjedinjene Države i Kinu koja nije unaprijed obaviještena, mada američka vlada i vojni stručnjaci sumnjaju u Pyongyangovu tvrdnju da je naprava koju je eksplodirala bila hidrogenska bomba.

Zvuk iz zvučnika koje je postavila Južna Koreja je toliko jak da se može čuti na 10 km u Sjevernoj Koreji

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u četvrtak kako je u telefonskom razgovoru jasno rekao kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiu da se dosadašnji kineski pristup Sjevernoj Koreji pokazao neuspješnim te da s njime ne može nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao kako je s Wangom dogovorio blisku suradnju kako bi odredili koje se mjere mogu poduzeti usred pojačane zabrinutosti zbog sjevernokorejske nuklearne probe.

Zvuk iz zvučnika koje je postavila Južna Koreja je toliko jak da se može čuti na 10 km u Sjevernoj Koreji tijekom dana a na dvostrukoj udaljenosti tijekom noći, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Sjeverna Koreja je u petak pojačala svoje snage na prvoj crti, a  Južna Koreja je povisila vojnu pripravnost na najvišu razinu na mjestima u blizini zvučnika.

Seoul je obećao odmazdu ukoliko Sjever napadne njegovu opremu te povisio razinu pripravnosti svoje kibernetičke sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara