Južnoafrička vlada nudi limun, češnjak i ciklu umjesto lijekova za HIV

NA 16. GODIŠNJOJ UN-ovoj konferenciji posvećenoj protiv AIDS-a vlada Južne Afrike je postala predmetom oštrih kritika zbog kontroverzne odluke da promovira limun, češnjak, ciklu i druga "prirodna sredstva" kao najbolji način borbe protiv te opake bolesti.

Stephen Lewis, UN-ov posebni izaslanik za AIDS u Africi, je rekao da ga ništa vezano uz tu bolest nije tako naljutilo kao stav južnoafričke vlade. "To je jedina država u Africi čija vlada, umjesto da se brine za svoj narod, promovira stavove primjerene luđačkim marginalcima", rekao je Lewis i dodao da, usprkos tome što kao UN-ov diplomat ne bi trebao kritizirati politiku država-članica, "ne može šutjeti o pogrešnoj, nemoralnoj i neobranjivoj politici".

Lewisu, kojemu mandat istječe krajem godine i koga je južnoafrička vlada bila proglasila personom non gratom, je govor dočekan burnim pljeskom.

Južna Afrika je, prema navodima vlastite vlade, jedna od zemalja najteže pogođena epidemijom AIDS-a, te je u njoj zabilježeno 5,5 milijuna slučajeva, odnosno osmina svih slučajeva u svijetu.

Međutim, predsjednik Thabo Mbeki i drugi čelnici vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa odbacuju u ostatku svijeta prihvaćeni stav da je ta opaka bolest uzrokovana virusom HIV-a. To je, između ostaloga, izgovor da se ne promoviraju među stanovništvom prilično nepopularni programi prevencije koji uključuju seksualnu apstitenciju ili korištenje kondoma, dok vlada sugerira kako je AIDS ništa drugo do zavjera velikih zapadnih sila da se afričke države učine financijskim ovisnim o velikim farmaceutskim korporacijama.

Slično kao i Mbeki, južnoafrički ministar zdravlja dr. Manto Tshalabala-Msimang sumnja u to da antiviralni lijekovi predstavljaju učinkovito sredstvo za liječenje AIDS-a. Umjesto toga je bolesnicima ponudio alternativu u obliku "zdrave prehrane" i drugih prirodnih sredstava.

Južnoafričke vlasti su konferenciju iskoristile kako bi tu politiku promovirali na izložbi tijekom konferencije. Prije nekoliko dana su eksponate vandalizirali južnoafrički i drugi aktivisti u borbi protiv HIV-a.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara