JUŽNOAFRIČKI AUSTRALOPITECI STARIJI ZA MILIJUN GODINA

Australopiteci su u Južnoj Africi živjeli prije četiri milijuna godina, gotovo milijun godina prije nego se mislilo, što se utvrdilo ponovnim određivanjem starosti okamina iz špilje Sterkfontein, pišu autori studije objavljene u petak u časopisu Science. L

Premda ime australopitek znači "majmun s juga", jer su prvi put otkriveni u južnoj Africi, paleontolozi su, oslanjajući se na starije fosile koji su kasnije pronađeni u istočnoj Africi, mislili da su se ti hominidi prvo pojavili u tom dijelu kontinenta prije nego su se proširili na jug.

Američko-južnoafrička ekipa koju predvodi Tim Partridge sa sveučilišta Witwatersrand (Johannesburg) dokazala je da su neki južnoafrički australopiteci bili suvremenici prvih australopiteka iz istočne Afrike, točnije Australopithecusa anamensisa starog od 3,9 do 4,2 milijuna godina.

Da bi odredili starost okamina pronađenih u Sterkfonteinu, 50 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga, znanstvenici su primijenili postupak "kozmogeničkih nukleida" prilagođen podzemnim jamama, bez taložnih i vulkanskih naslaga koje nije teško datirati.

Postupak se sastoji u mjerenju raspada radioaktivnih izotopa koji nastaju u stijenama kada su izložene svemirskom zračenju. Kada dospije pod zemlju, stijenje više ne skuplja te čestice. Na temelju stupnja raspada moguće je doznati koliko je vremena prošlo od zatrpavanja tla.

Tim Partridge i njegovi kolege izračunali su da je kostur pod nazivom "Little Foot" (Nožica) koji je otkriven 1997. star 4,17 milijuna godina, iako se dotad mislilo da je star 3,3 milijuna godina, dok su drugi dijelovi (dio lubanje, dio bedrene i nadlaktične kosti, zubi) pronađeni između 1995. i 2001., stari 4,02 milijuna godina. Drugi fosili iz južne Afrike nisu stariji od 2,5 milijuna godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Službeno" otkriće Little Foota omogućio je pronalazak četiriju nožnih kostiju među komadićima okamina koji se već četvrt stoljeća čuvaju u kartonskoj kutiji na sveučilištu.

To je paleontologa Rona Clarkea - koautora napisa u časopisu Science - navelo na zaključak da je Little Foot još djelomice ukliješten u naslagama vapnenca koji vjerojatno skriva čitav kostur, ili barem kostur koji je cjelovitiji od kostura etiopskog australopiteka Lucy.

Istraživanje nedavno prikupljenih dijelova pokazuje da je Little Foot, premda je, kao i drugi australopiteci, bio prilagođen uspravnom hodu i penjanju (po drveću), imao ruke i noge gotovo jednake dužine, za razliku od čimpanze i gorile kojih su ruke razmjerno puno duže od nogu, kao i od čovjeka kod kojeg je taj razmjer obrnut.

Ništa ne govori da je Little Foot čovjekov izravni predak. Ipak, istaknuo je nedavno Ron Clarke u časopisu "South African Journal of Science", omogućuje nam da ustvrdimo kako ljudska vrsta potječe od pretka sličnog izgleda.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara