JUŽNOAFRIČKI DOMINISTAR BORAVI U POSJETU ZAGREBU

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Južnoafričke Republike Aziz Pahad sastao se u petak u Zagrebu s najvišim dužnosnicima hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, a posjetio je i Hrvatski sabor gdje je razgovarao s potpredsjednikom Lukom Bebićem, priopćeno je iz Ministarstva i iz Sabora.

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević i Pahad održali su političke konzultacije dvaju ministarstava, a visokog južnoafričkog diplomata zatim je u kurtoazni posjet primio ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Tijekom razgovora istaknuti su dobri odnosi dviju zemalja koji su u usponu. Državni tajnik Biščević izvijestio je gosta o temeljnim odrednicama hrvatske vanjske politike s naglaskom na vanjskopolitičke aktivnosti Hrvatske nakon odluke o dobivanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji i početku pregovora, o politici Hrvatske prema susjednim zemljama, te o značaju stanja u regiji za cjelokupnu političku i sigurnosnu situaciju u Europi, priopćeno je.

Biščević je zatražio potporu hrvatskoj kandidaturi za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u 2008. i 2009. godini. Razmotreno je stanje bilateralne suradnje na svim područjima i mogućnosti njenog daljnjeg unapređenja, posebice u području gopodarstva, priopćeno je iz MVP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Južnoafričke Republike izložio je vanjskopolitičke prioritete svoje zemlje: iskorjenjivanje siromaštva i nerazvijenosti u Africi, mir i sigurnost, jačanje međuafričke suradnje putem regionalnih i subregionalnih organizacije, te borbu protiv međunarodnog terorizma i drugih opasnosti koje ugrožavaju međunarodni sustav.

Hrvatski sabor je priopćio da je tema razgovora Bebića i Pahada bila bilateralna suradnja Hrvatske i Južnoafričke Republike, koja je ocijenjena vrlo dobrom i bez otvorenih pitanja.

Potpredsjednik Sabora tom je prilikom istaknuo značaj hrvatskih iseljenika u JAR-u, koji mogu biti most razvoja suradnje dvije prijateljske zemlje na političkom, ali i gospodarskom području. Složivši se kako u bilateralnoj suradnji postoji prostor i potencijal za dodatni razvoj, Pahad je dodao kako bi jedan od prvih koraka u tom pravcu trebao biti dinamiziranje suradnje na razini parlamenata, priopćeno je iz Sabora.

(Hina) pp/xdv ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara