Južnoafrički film dobitnik prve nagrade berlinskog festivala

Južnoafrički film redatelja Marka DornfordaMayja "UCarmen eKhayelitsha", dobitnik je "Zlatnog medvjeda", glavne nagrade 55. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, objavljeno je u subotu.

Dobitnik "Srebrnog medvjeda" je kineski film "Paun" redatelja Gu Chang Weija.

"Srebrnog medvjeda" za najbolju žensku ulogu dobila je njemačka glumica Julia Jentsch za ulogu u filmu "Sophie Scholl - posljednji dani", o protivnici Hitlerovog režima, redatelja Marca Rothemunda, a isti film dobio je i "Srebrnog medvjeda" za najbolju režiju.

"Srebrnog medvjeda" za najbolju mušku ulogu dobio je američki glumac Lou Taylor Pucci za glavnu ulogu u američkoj produkciji "Thumbsucker".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veliku nagradu publike "Berlinalea" dobio je palestinski film "Paradise Now" koji je uoči objave nagrada slovio i kao glavni favorit za "Zlatnog medvjeda".

Dodjela glavne nagrade filmu "U-Carmen eKhayelitsha", adaptaciji opere Georga Bizeta "Carmen" smještene u sirotinjska predgrađa južnoafričkih gradova predstavlja veliko iznenađenje ovogodišnjeg "Berlinalea".

U službenoj konkurenciji se ove godine nije našao niti jedan hrvatski film. "Oprosti za kung fu" hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića prikazan je u sporednom programu "Forum", a u radu programa "Berlinale Talent Campus" sudjelovao je i mladi zagrebački redateljsko producentski dvojac Ivona i Anita Juka iz Zagreba.

(Hina) xnkre ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara