Južnokorejski brod potopljen sa 104 člana posade

Južnokorejski brod potopljen sa 104 člana posade

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

NAKON navodnoga torpednog napada u blizini sjevernokorejske obale potonuo je južnokorejski vojni brod s više od stotinu mornara na palubi, od kojih je veći dio već poginuo tijekom napada. Brod južnokorejske mornarice potonuo je sa 104 člana posade. Vojni brod je potonuo nakon što mu je dno probio torpedo koji su, sumnja se, ispalili pripadnici sjevernokorejske mornarice.

Brod je potonuo u blizini otoka Baengnyeonga koji je smješten na zapadnoj obali korejskoga poluotoka. Na južnokorejski brod je izvršen torpedni napad od zasad nepoznatoga broda, na što su južnokorejci uzvratili udar.

Južnokorejska vojska je potvrdila da je brod iz njezine flote potonuo te da je započela spasilačka misija. Na palubi broda su se nalazila 104 vojnika i, prema prvim informacijama, 58 osoba je spašeno, a za 40 se traga. Nakon izlaska sunca, spasilačke ekipe će započeti i potragu pod morem, ali i istragu o uzrocima nesreće.

Južna i Sjeverna Koreja i dalje su formalno u ratu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnokorejska vojska zasad nije potvrdila informaciju da je još jedan brod iz njezine flote bio pod udarom sjevernokorejske vojske.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung Bak je zbog incidenta sazvao izvanrednu sjednicu vlade. Iz predsjednikova ureda je objavljena informacija kako zasad ne mogu potvrditi informaciju da je njihov brod napao brod susjedne zemlje.

Današnji incident se dogodio u trenutku povećane napetosti između Sjeverne i Južne Koreje. Danas je sjevernokorejska vojska optužila SAD i Južnu Koreju da pokušavaju srušiti režim u Pjongjangu te da su na bilo kakve provokacije spremni odgovoriti nuklearnim napadom.

Sjeverna i Južna Koreja su od kraja trogodišnjeg korejskog rata 1953. godine formalno i dalje u ratu jer je korejski rat završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara