Južnokorejski predsjednik traži hitan prekid nuklearne krize

JUŽNOKOREJSKI predsjednik Roh Moohyun pozvao je u subotu na hitan prekid krize oko sjevernokorejskog nuklearnog programa, istaknuvši da se oštro protivi postupcima sjevernog komunističkog susjeda.

´Nuklearno pitanje Sjeverne Koreje je problem kojega treba hitno riješiti´, rekao je Moo-hyun na Dan neovisnosti kojim se obilježava otpor japanskoj okupaciji Korejskog poluotoka početkom 20. stoljeća.

Roh je ipak naglasio da će tražiti mirno rješenje krize. ´Ako se prekine mir na korejskom poluotoku, ne smijemo dopustiti da dođe do tragedije´, naglasio je južnokorejski predsjednik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je u petak od snaga sigurnosti zatražio istragu o pokretanju nuklearnog reaktora u Sjevernoj Koreji, koji je dio postrojenja za proizvodnju plutonija, te je zatražio da pripreme stanovite protumjere.

Nuklearna kriza počela je u listopadu prošle godine kada su američki dužnosnici objavili da je Sjeverna Koreja nastavila provoditi tajni nuklearni program. Ta je država kasnije protjerala UN-ove inspektore i povukla se iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara