K. Starčević: Neću dati ostavku, natpisi o smjeni poziv na javni linč

ZAMJENIK predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Krešimir Starčević izjavio je danas da neće dati ostavku na to mjesto, jer smatra da nije pogriješio.

"Ostavku dajem kada smatram da sam pogriješio. Smatram da nisam pogriješio i ne dajem je", rekao je Starčević na današnjoj konferenciji za novinare. Dodao je da o mogućoj smjeni odlučuje Vlada.

Natpise u medijima u kojima se traži njegova smjena ocijenio je kao poziv na javni linč koji ne spada u demokratske metode. Napisi o smjeni liče na javni linč, nedemokratske metode kadroviranja, a ne demokratske metode, rekao je Starčević.

Podsjetio je da je mjesto predsjednika HFP-a upražnjeno već 16 mjeseci. Ako se želi ojačati strukture Fonda, bio bih zahvalan da se netko imenuje na to mjesto i taj proces završi, kazao je.
Smjenu kadrova u HFP-u i njegovu temeljitu reorganizaciju u subotu je zatražio predsjednik Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić. Pozvao se pritom i na ocjenu Državne revizije o privatizaciji Sunčanog Hvara koja je, prema njemu, potvrdila prigovore vezane za taj slučaj.

Starčević pak kaže kako je izvješće državne revizije o slučaju Sunčani Hvar za Fond prihvatljivo, zadovoljavajuće i dobro. "Ni na jednom mjestu revizija nije utvrdila da je bilo kojim aktom stručna služba Fonda učinila išta protuzakonito, protupravno", rekao je.

Objasnio je da je riječ samo o razlici mišljenja između dva revizora koji su smatrali da je trebalo tražiti dodatna pojašnjenja ponuda, te službi Fonda u kojem su smatrali da to nije potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamjenik predsjednika HFP-a reagirao je i na izjave jednog od članova Upravnog odbora Fonda, ne imenujući o kome je riječ, da HFP ne provodi odluke Upravnog odbora.

Takve je prigovore na račun Fonda u medijima nedavno iznio ministar obrta Željko Pecek, koji je izrazio veliko nezadovoljstvo odnosom nadležnih u HFP-u, kao i Upravnog odbora prema njemu kao članu.

Starčević je danas izjavio kako odluke o nekim privatizacijama donosi Vlada, a dok ih ona ne donese Fond ih ne može provesti. Odluke o prodajama Kutjeva, Jelse, Vodičanke donosi Vlada, a ne Fond. Upravni odbor HFP-a donio je odluke, uputio ih Vladi i čeka njihovo donošenje da bi ih mogao provesti, kazao je Starčević.

Stoga je ministra, člana Upravnog odbora, zamolio za pomoć da Vlada donese odluke da bi ih Fond morao realizirati.

Najavio je da bi Vladina Koordinacija za gospodarstvo sutra trebala raspravljati o privatizaciji Jesle i Vodičanke. Što se tiče Kutjeva, zadnja je odluka Upravnog odbora da se Kutjevo prodaje u dijelovima, a nakon sastanka nekih ministara s prosvjednicima iz Kutjeva na Upravnom će odboru valjda biti podnijeto izvješće o tim razgovorima, a Upravni odbor može i promijeniti svoju odluku, kazao je, napominjući da ne zna kada će biti sjednica Upravnog odbora.

Na primjedbe iznijete u medijima o potrebi preobrazbe Fonda i donošenje zakona o privatizaciji, Starčević je rekao da je Fond svoj dio posla obavio. Fond je napravio prijedlog zakona o privatizaciji i prije dva tjedna poslao ga Ministarstvu gospodarstva, a prijedlog zakona o Hrvatskom imovinskom fondu i novom ustroju Fonda upućen je još ranije, kazao je.

Starčević je izjavio i da je HFP odlučio povući dionice Podravke s javne dražbe na Varaždinskoj burzi, te ih sačuvati za dražbu na Zagrebačkoj burzi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara