Kacin zbog incidenta na Muri prijeti Hrvatskoj Europskim parlamentom

SLOVENSKI eurozastupnik Jelko Kacin najavio je u petak da će incident na rijeci Muri do kojega je došlo prije dva tjedna postaviti na dnevni red jednog odbora Europskog parlamenta, nakon što je istekao sedmodnevni rok za rješenje tog slučaja.

"Do danas su Hrvati morali slovensku skelu ponovno vratiti na mjesto gdje je bila, ali se to nije dogodilo. U ponedjeljak ću predložiti da se to pitanje stavi na dnevni red parlamentarnog odbora za promet i turizam", rekao je Kacin koji i je član tog odbora.

Kacin je sedmodnevni ultimatum mještanima Svetog Martina na Muri sam postavio posjetivši to mjesto prije tjedan dana, ali su stvari u svoje ruke u međuvremenu preuzeli predsjednici vlada dviju država Janez Janša i Ivo Sanader. Janša je u četvrtak u parlamentu ustvrdio da će to pitanje ubrzo biti riješeno.

U međuvremenu, kako je javila slovenska agencija STA, gradonačelnik Svetog Martina na Muri Franjo Makovec uputio je susjednoj slovenskoj općini Hotizi pismo u kojemu se zauzeo za smirivanje strasti i nastavak dobrosusjedske suradnje.

Makovec je Hotižane pozvao da ne nasjedaju populističkim izjavama Jožka Jorasa da je trošna skela koju su prije više od 20 godina napravili hrvatski Međimurci i slovenski Prekmurci "simbol slovenskog naroda" i da su je "zaplijenili Hrvati", te ponovno podsjetio da je skinuta i zamijenjena novom jer nije imala potrebne dozvole, pa je ugrožavala sigurnost.

Makovec je pozvao susjede da se bave lokalnim pitanjima a državne poslove da prepuste državi, te podsjetio na dogovor premijera Sanadera i Janše da će se zajednički odrediti lokacija za novi most preko Mure.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara