Kada će Kapetan Dragan u Hrvatsku: Podnijeta dva zahtjeva protiv izručenja Vasiljkovića

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

DRAGAN VASILJKOVIĆ, poznatiji kao Kapetan Dragan, prije 44 dana uhićen je u Australiji, a još nije došlo do njegova izručenja Hrvatskoj, gdje mu se treba suditi za ratne zločine iz 1991. godine.

Procedura njegova izručenja se odužila zbog odvjetničkih igrica odvjetnika Kapetana Dragana koji se na sve odluke australskih sudova žale te time na sve moguće načine pokušavaju osumnjičenog ratnog zločinca zadržati u Australiji. Njegovi odvjetnici čekaju posljednje rokove kako bi poslali svoje zahtjeve protiv izručenja Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj.

Spašavaju ga volonteri iz udruge "Srbi za pravdu i demokraciju"

Odvjetnički ured Brucea Denisa, koji zastupa Vasiljkovića, tako nije stigao do posljednjeg ranije predviđenog roka, koji je bio 15. lipnja, dostaviti konačnu predstavku australskom državnom pravobranitelju s obrazloženjem zašto njegov klijent ne bi trebao biti izručen Hrvatskoj. No, odvjetnici su zatražili produženje toga roka do najkasnije 25. lipnja, što je bilo jučer, uz obrazloženje da ne mogu kontaktirati s Vasiljkovićem u zatvoru.

No, uz službene odvjetnike, Vasiljkovića u Australiji želi zadržati i jak srpski lobi te su volonteri na vrijeme uputili predstavke australskom pravobranitelju u kojima objašnjavaju zašto Kapetan Dragan ne bi trebao biti izručen Hrvatskoj. Jednu predstavku je, s odobrenjem i u ime Vasiljkovića, poslao odvjetnik iz Liverpoola Tihomir Novaković, dok su drugu poslali iz udruge "Srbi za pravdu i demokraciju", pišu Vesti.

U ime te udruge su predstavku napravili odvjetnici Saša Milanović, Petar Dobrić i Tihomir Novaković. Novaković je na sastanku udruge rekao i kako redovito posjećuje Vasiljkovića te da je od njega dobio suglasnost za slanje dokumenata kojima će pokušati obustaviti ekstradiciju Kapetana Dragana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australski viši sud smatra da će Vasiljković u Hrvatskoj imati pravedno suđenje

Prije mjesec dana je australski Viši sud objavio objašnjenje svoje odluke da odbaci ključni argument kojim je Kapetan Dragan pokušao uvjeriti suce da mu se u Hrvatskoj neće pravedno suditi. Sud je odbacio tvrdnju Vasiljkovićevih odvjetnika da će njegov branjenik u Hrvatskoj biti osuđen na mnogo težu kaznu od one koju dobivaju hrvatski vojnici koji su se borili u ratu.

Vasiljkovićem odvjetnicima nije pomoglo niti pozivanje na izvješće OSCE-a iz 2005. godine u kojem je stajalo kako se u suđenju hrvatskim vojnicima za ratne zločine pripadnost vojsci uzima kao olakotna okolnost. Sudac Dyson Heydon je to izvješće nazvao "slabim".

Vasiljković je uhićen 20. siječnja 2006. u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden, i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Vasiljković je 43 dana bio u bijegu

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik postrojbi za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Kapetan Dragan negira sve optužbe, a nakon konačne odluke Visokog suda prema kojoj nema zapreka da Vasiljković bude izručen Hrvatskoj, on je nestao te posljednja 43 dana bio u bijegu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara