Kada će se Vlada umjesto nogometom početi baviti Maestrom?

AKTUALNI sat u Saboru obilježio je sukob premijera Ive Sanadera i saborske zastupnice HNS-a Vesne Pusić, vezano uz događaje u Varaždinskoj županiji. Naime, Pusić  je govoreći o Varaždinskoj županiji u kojoj HDZ, zajedno s HSLS-om, HSP-om, HSS-om i dva prebjega iz njene stranke ruši legalnu vlast, postavila pitanje Sanaderu o njegovu obećanju kako neće sudjelovati u političkim trgovinama.

Pusić je optužila Sanadera da okreće volju birača u toj županiji te da da na takav način ne šteti samo građanima Varaždinske županije, nego i ugledu Hrvatske u Europskoj uniji.Premijer Sanader prvo je rekao kako nema pojma što se događa u toj županiji te da se ne miješa u ta pitanja. U skladu Europskog prvenstva koje je u tijeku i premijer Sanader koristio je nogometnu retoriku.

Od obične utakmice stvarate "strašan" problem

"Od jedne obične političke utakmice vi stvarate jedan 'strašan' problem", kazao je "izbornik" Vlade Sanader dodajući kako se ogranak HDZ-a u Varaždinu radi neovisno od središnjice u Zagrebu. Sanader je izrazio i čuđenje zašto je uopće tema saborske rasprave slučaj "Varaždin", zaključivši kako on jedino zna da u toj županiji postoje problemi, te da lokalni HDZ nije zadovoljan načinom na koji radi vlast u toj županiji.

Podsjetimo, skupština Varaždinske županije održat će se u petak, a raspravljat će se o prijedlogu smjene Radimira Čačića s mjesta župana. U prijedlogu razrješenja stoji kako je Čačić i njegovo poglavarstvo stvorilo obveze od 832,7 milijuna kuna na rok od 20 do 30 godina.

Nakon godina dana, HFP pred zatvaranjem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni sat dotaknuo se i nedavno (ne)obilježene afere Maestro, pa je tako saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović pitao potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kada će Vlada napokon pokazati ozbiljnu volju za rješavanje korupcijskih afera.

"Kada će se Vlada baviti 'maestralnim' potezima u Hrvatskom fondu za privatizaciju, umjesto nogometom", upitao je Jovanović. Godinu dana nakon obećanja o ukidanju HFP-a Polančec je rekao kako se sprema preustroj Fonda. Naime prema zamisli Vlade, imovina Fonda prebacila bi se u Središnji državni ured za upravljanje imovinom, a Polančec je najavio i novi sistem privatizacije. Naime, on bi se obavljao kroz sustav zatvorenih investicijskih fondova, a više o "maestralnoj" ideji trebalo bi se više čuti na jednoj od sljedećih sjednica Vlade. 

Milinovićeva neshvaćena matematika

Ministar zdravstva Darko Milinović također je bio "na tapetu" a morao je pojasniti svoju izjavu o štednji u zdravstvu. Milinović je tako jutros demantirao kako je ikada spomenuo štednju, već je rekao kako "bolnice moraju racionalno poslovati, a da pacijenti budu zdraviji". Milinovićeva "matematika" manje novca - više zdravlja, postiže značajne rezultate jer kako kaže za razliku od prva tri mjeseca dug se u travnju i svibnju više ne generira, već smanjuje.

Pitanje Miranda Mrsića iz SDP-a bilo je da Milinović iznese podatak kolikom je broju hrvatskih pacijenata uskraćena zdravstvena usluga zbog produženih lista čekanja zbog mjera štednje u bolnicama koje provode ravnatelji.    

I.Ć.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara