Kairo: Počeo sastanak šefova diplomacija zemalja susjednih Iraku

SASTANAK šefova diplomacije zemalja susjednih Iraku počeo je u srijedu u Kairu prvi put od prijenosa vlasti na novu iračku vladu, izvijestili su u srijedu službeni izvori.

Sastanak ministara vanjskih poslova Turske, Jordana, Saudijske Arabije, Kuvajta i Sirije te zemlje domaćina Egipta održava se u nazočnosti iračkog ministra vanjskih poslova Hoshyara Zebarija, a glavnoga tajnika UN-a predstavlja Lakhdar Brahimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi sastanak zemalja susjednih Iraku održan je u siječnju 2003. u Istanbulu, uoči američke invazije na tu zemlju. Nakon toga su održana još četiri u Rijadu, Teheranu, Damasku i Kuvajtu.

"Ovo je prilika da Iračani od svojih susjeda zatraže pomoć u procesu stabilzacije zemlje. Od naših susjeda očekujemo da budu uz irački narod te da mu pomognu, ne samo na riječima već i konkretnim potezima u procesu uspostavljanja suvereniteta", rekao je Zebari novinarima po dolasku u Kairo, pozvavši zemlje sudionice sastanka da se angažiraju na dobrosusjedskim odnosima.

U Kairo će doputovati i irački premijer Iyad Alawi koji bi trebao nazočiti radnome ručku s ministrima vanjskih poslova zemalja sudionica sastanka, a očekuje se i sudjelovanje Visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane, koji se nalazi u posjetu Egiptu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara