Kajin i Kramarić za tehničke izmjene postojećeg izbornog zakona

SABORSKI zastupnici Zlatko Kramarić (LS) i Damir Kajin (IDS) danas su u saborsku proceduru uputili prijedlog izmjena izbornog zakona, po kojemu bi, uz nužne tehničke promjene, idući izbori trebali biti održani po postojećem zakonu.

Obojica su se na konferenciji za novinare u Saboru izjasnili protiv donošenja novog izbornog zakona, odnosno do sada iznesenih prijedloga SDP-a, HSS-a i DC-a, jer, tvrde, izborna pravila konačno moraju steći kontinuitet i omogućiti sustavnu demokratizaciju.

´Izborni zakoni nikada se ne donose minutu do dvanaest i krajnje je neprihvatljivo da se sada iz privatnih, stranačkih ili nekih drugih laboratorija predlažu izborna pravila. Došlo je vrijeme da oni koji su na isti način pobijedili na izborima na isti način budu i smijenjeni´, rekao je Kramarić.

Kajin i Kramarić predlažu samo nužne korekcije postojećeg izbornog zakona, koje se odnose na promjene Ustava iz 2000. i 2001. (npr. ukidanje Županijskog doma), njegovo usklađivanje s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina (osam umjesto dosadašnjih pet saborskih mjeta za manjine), te odlukom Ustavnog suda iz 2001. o sprječavanju pojave prekomjernih zastupničkih mandata.

Zauzimaju se za postojeće uređenje glasovanja dijaspore - u posebnoj izbornoj jedinici i po ´nefiksnoj kvoti´, jer, drže, svaka promjena načina izbora i glasovanja dijaspore zahtijeva dobru pripremljenost i prethodnu široku javnu raspravu.

Nesvrsishodnim smatraju promjenu načina glasovanja birača na parlamentarnim izborima, kako to predlažu HSS, SDP i DC, iako podržavaju uvođenje tzv. otvorenih kandidacijskih lista čim se za to steknu sve pretpostavke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno se protive prijedlogu SDP-a da Hrvatska bude jedna izborna jedinica, čime bi se, tvrde, marginalizirale regionalne stranke.

´SDP-ov zakon želi marginalizirati male stranke, iako SDP vlada baš uz pomoć malih stranaka. I 1992. je bio mala stranka što bi ponovno mogao postati temeljem svoga prijedloga, jer najuvjerljiviji su bili u vraćanju HDZ-a na vlast´, ocijenio je Kajin.

Zauzeo se da se pitanje glasovanja dijaspore, posebno Hrvata u BiH, riješi zaključivanjem međunarodnog ugovora između službenog Zagreba i Sarajeva, koji bi obvezivao izborno zakonodavstvo.

Iako je Kramarić izjavio da za svoj prijedlog ima podršku vodstva LS-a, predsjednik stranke Ivo Banac novinarima je rekao da će Predsjedništvo LS-a idući tjedan zauzeti stav o izbornom zakonu.

Istaknuo je da ´nije oduševljen´ Kramarićevim i Kajinovim prijedlogom, protiveći se posebnoj listi za dijasporu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara