Kajin: Kosor ne može prozivati policiju

Kajin: Kosor ne može prozivati policiju
POTPREDSJEDNIK IDS-a Damir Kajin ocijenio je danas u Rijeci, osvrćući se na slučaj upada policije u ured HVIDRA-e u Zagrebu, da potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor ne može prozivati policiju sve dok ona djeluje sukladno odlukama nadležnog Sudskog vijeća.

Međutim, hrvatska javnost ima pravo znati sve o svjedočenju predsjednika Republike Stjepana Mesića u slučaju Blaškić na Haškom sudu, rekao je Kajin na konferenciji za novinare.

Zbog toga, kazao je Kajin, ne smije stradati nitko, pa ni Domagoj Margetić, istaknuvši da se s njim ne slaže ni u čemu.

Hrvatska policija treba djelovati u skladu s međunarodnim standardima, a stanje u kojemu policija ne bi djelovala po nalogu suda, bio bi sumrak pravne države, istaknuo je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijedloge predsjednice HNS-a Vesne Pusić o promjeni Ustava zbog slučajeva prelazaka vijećnika u druge stranke i time izazivanja krize lokalne vlasti, Kajin je ocijenio štetnima. Naveo je da umjesto partitokracije i vraćanja na delegatski sustav, treba izabrati demokraciju i parlamentarizam, pa i po cijenu promjene vlasti u nekim jedinicama lokalne samouprave.

Kajin smatra da su krize lokalnih samouprava, poput onih u Sisku i Požegi, rezultat nemorala, stranačkih prebjega i "nemoralnih koalicija", istaknuvši kao primjer koalicije u Velikoj Gorici, Labinu i općini Karojbi te, kako je rekao, "nemoralnog Izbornog zakona iz 2001." koji su, po njemu, SDP i HSLS pisali za sebe, a ne za normalno djelovanje lokalne samouprave.

Govoreći o slučaju Jadrolinije, Kajin je rekao da će o privatizaciji te tvrtke, kao i o raspisivanju koncesija za pomorske linije, vjerojatno odlučivati buduća, a ne ova vlada.

Namještanje koncesija određenim grupacijama ili osobama bit će nemoguće zbog velikog interesa države i otočana, rekao je, istaknuvši IDS-ovo stajalište da Agencija za obalni linijski promet treba biti u Rijeci, a ne u Splitu.

Kajin je rekao da Jadroliniju ne treba privatizirati ni sada, ni za pet godina, ali da će se to morati napraviti zbog obveze povrata duga umirovljenicima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara