Kajin: Uvjeren sam da ćemo već sutra imati Vladu lijevog centra i da će ju voditi Milanović

SVE su oči uprte u dvojac bez kormilara Đurđe Adlešić i Josipa Frišćića, pogotovo što su danas dogovorili platformu za pregovore koje će prvo voditi s Ivom Sanaderom čiji HDZ je relativni pobjednik nedjeljnih izbora. Sada je najbitnije pitanje koliko veliku mogućnost za Sanaderovo sastavljanje Vlade predstavlja  taj prvi sastanak šefova zeleno-žute koalicije s njime. S druge strane, pitanje je koliku opasnost predstavlja taj sastanak da  Zoran Milanović uopće ne dođe u priliku sklapati Vladu.

Drugo pitanje je, kako je moguće da zvijezda izbora bude ona stranka, mislimo na HSS, koja je osvojila upola mandata manje nego ih je imala u prošlom sazivu Sabora? Samo zato jer oni za razliku od HNS-a od početka zavlače javnost i ne žele reći kome su bliže. Friščić kaže da se pokazalo dobrim što prije izbora nisu htjeli reći s kim bi u koaliciju. Ako sada imaš upola manje mandata, onda nisi nagrađen nego kažnjen zbog nečega, možda baš zbog nesvrstavanja.

No, iako Joža i Đurđa idu na sastanak sa Sanaderom nitko još ne misli da je gotovo. Tako je Damir Kajin (IDS) u razgovoru za Index izjavio kako smatra da će "već sutra" biti dogovorena Vlada lijevog centra.

"Vjerujem da će Friščić i Đurđa u konačnici odabrati koaliciju lijevog centra. Mislim da je njihovo biračko tijelo sklonije promjenama, nego, u slučaju Adlešićke, još jednom mandatu s HDZ-om. Friščić je odmah na početku pošteno rekao da će prvo razgovarati s pobjednikom izbora HDZ-om, mada je za mene pobjednik izbora onaj koji u konačnici okupi većinu u Saboru. No, očekujem da će na kraju pristupiti koaliciji lijevog centra," rekao je Kajin.

Kajin: Izgleda da će Vladu voditi Milanović, a ne Jurčić

Damir Kajin kaže da IDS ne mora biti ni u Vladi te da bi podržao i manjinsku Vladu Zorana Milanovića. "Izgleda da će Milanović voditi Vladu i mi bi  podržali bilo kakvu njegovu Vladu i onu bez nas u njoj. Nama iz IDS-a je jako dobro u Istri i ne moramo sjediti u Zagrebu. A što se tiče toga da će Milanović voditi Vladu, to mi se čini ovako kad gledam sa strane. Posljednja dva dana se ne čuje ništa o Ljubi Jurčiću, sve dogovara i vodi Milanović pa mislim da će on i voditi Vladu," razmišlja Kajin.

Milanoviću zamjera što nije bio sklon predizbornim koalicijama. "Ovako je ugušio svoje partnere lijevog centra i sada mu je teže sastaviti Vladu. Učinio je gotovo istu stvar kao i Sanader svojim partnerima i sad mu je puno teže nego njemu sastaviti Vladu," kaže Kajin.

Novi-stari saborski zastupnik IDS-a smatra da je najbitnije da Hrvatska dobije novu politiku i da se napravi zaokret. Kajin je i ovako zadovoljan jer je IDS i samostalno dokazao koliko vrijedi jer kako kaže, puno više vrijede tri mandata osvojena samostalno nego pet kad ih osvojiš šlepajući se uz nekoga.

Pupovac: Ako se HSS i HSLS dogovore sa Sanaderom, nećemo i mi automatski

Milorad Pupovac za Index kaže da mu je vrlo teško reći je li nakon najavljenog sastanka Friščića i Adlešićke HDZ bliži sastavljanju vlade, no smatra da je ova priča o sastavljanju Vlade još uvijek daleko od svojeg kraja.

"Ako ih Sanader zove na razgovor, njihovo je pravo da to i učine. No, to još ništa ne znači", misli Pupovac.  Predstavnik srpske manjine u Saboru kaže da neće biti automatizma, što znači da ako se HSS s nekim dogovori, da neće i zastupnici SDSS-a automatski sklopiti dogovor s njim. "Automatizma neće biti, ali je istina da bi nam se tada suzio prostor," kaže Pupovac.

D. Markas

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara