Kajin: Vlada većinu novca iz europskih fondova daje područjima gdje je na vlast HDZ

Kajin: Vlada većinu novca iz europskih fondova daje područjima gdje je na vlast HDZ

DAMIR KAJIN, saborski zastupnik IDS-a, optužio je Vladu kako većinu novčanih sredstava iz državnog proračuna i europskih fondova daje područjima u kojima je na vlasti HDZ. S optužbama kako se novac iz pretpristupnih fondova namijenjen infrastrukturnim projektima u lokalnim sredinama usmjerava na temelju političkih kriterija, složili su se i zastupnici SDP-a, na današnjoj sjednici Sabora.

Zvonimir Mršić, zastupnik SDP-a, kao primjer takve diskriminacije naveo je prijavu projekta grada Koprivnice 2004. godine o izgradnji pročišćivača otpadnih voda, korištenjem novca iz ISPA programa, Ministarstvu zaštite okoliša. Financiranje istog zatražio je i grad Karlovac, koji je novac i dobio, dok u Koprivnici nisu ni dobili objašnjenje zbog čega im je projekt odbijen, kazao je Mršić i dodao kako je karlovački projekt koštao pet milijuna eura više.

Na njega se nadovezao i Davorko Vidović (SDP) te konstatirao kako neki gradovi i općine ne sudjeluju u korištenju spomenutih sredstava zbog nesposobnosti onih koji predstavljaju tamošnju vlast, a kao primjer naveo je grad Sisak, kao najzagađeniji grad u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Maletić, državna tajnica u Ministarstvu financija, odbacila je optužbe rekavši kako sve projekte nadgleda Europska komisija (EK) te je stoga nemoguća politička selekcija dodjele sredstava. Istaknula je kako je i karlovački projekt bio nadziran od strane EK.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara