Kajin: Za HDZ nije problem što je likvidirano 600 ljudi, problem su transkripti

Kajin: Za HDZ nije problem što je likvidirano 600 ljudi, problem su transkripti

Foto: Index

VLAST Ive Sanadera pa zatim i Jadranke Kosor u Hrvatskoj je sve uništila, pokrala i upropastila, kazao je Damir Kajin na konferenciji za novinare koju je održao u Rijeci. Optužio je HDZ da je spreman u potpunosti uništiti državu, samo kako bi ostali na vlasti.

"Njima nije bitno što je Hrvatska pred bankrotom, bitno je tko je dostavio transkripte Haagu. Nije problem što je u Oluji i nakon nje likvidirano 600 starica i starica, što je zapaljeno 22.000 zgrada, već su problem transkripti", oštar je bio Kajin.

"Tuđman i Milošević dogovorili su povlačenje"

IDS-ov potpredsjednik i saborski zastupnik tvrdi da histerija koja se stvorila nakon presude generalima u Haagu ni najmanje ne pomaže Anti Gotovini i Mladenu Markaču. "Na takav se način neće osporiti niti jedna točka optužnice. Štoviše, ova histerija samo potvrđuje tezu da su Srbi morali napustiti Krajinu", kazao je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajin je uvjeren da su Franjo Tuđman i Slobodan Milošević dogovorili povlačenje ljudi iz Krajine. Kaže da se slaže s tezom Petera Galbraitha da je Hrvatska vojska ušla u prazan prostor. "Ne daj Bože da su ostali bilo bi krvi do koljena na obje strane. Hrvatska bi rat dobila,imali smo 183.300 vojnika - Krajina 50.000, ali krv bi i danas tekla Krajinom", prenosi Kajinove izjave Regional Express.

Dilanje Tuđmanovih transkripata

Dotaknuo se i uklanjanja dokumenata iz Tuđmanovog ureda, do kojeg je došlo nakon smrti prvog predsjednika. "Jarnjak izjavljuje da su kod primopredaje transkripata utvrdili ono što pripada HDZ-u od onoga što pripada pokojnom predsjedniku i što treba ostati u uredu. To znači da su u uredu ostale tek mrvice od transkripata. Nebitne stvari. Ovi transkripti služili su i u unutarstranačkom ratu HDZ-a", kaže Kajin.

Ističe da Tuđmanovi transkripti nisu bili HDZ-ovo privatno vlasništvo, te ih nitko nije smio dirati. Tuđmanovim transkriptima, kaže Kajin, dilalo se i prije trećesiječanjskih izbora. "Svaki papir imao je cijenu, neki su na taj način spašavali sebe, a uvaljivali stranačke kolege sudu javnosti", rekao je Kajin.

Potpredsjednik IDS-a naglašava da moraju odgovarati svi oni koji su palili Krajinu, isto kao i oni koji su činili slične zločine van ratnih zona. "U Bjelovarskom kraju zapaljeno je 1991-1992. god. 800 objekata, koje za razliku od onih u Krajini nitko ne obnavlja", kazao je Kajin, te zaključio da "dostojanstvo hrvatskog naroda nije uništio Haški sud već HDZ".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara