Kakav tajming: Dan kada je Bajić radio svoj posao

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Index

KAKAV tajming. Na dan svog pojavljivanja u Saboru i podnošenja izvještaja o radu državnih odvjetništava u prošloj godini, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pokreće akcije grandioznih razmjera. Uhićeni čelnici Podravke, Rončević samo čeka da mu optužnica za aferu kamioni stigne do suda... Čini se kao da je na jedan dan DORH odlučio razmahati mišiće koji su proteklu godinu gotovo pa atrofirali.

Nije dobar, ali nema drugog

Smisao za politički marketing Mladena Bajića uočena je i u redovima oporbe, poglavito SDP-a, koji neće podržati njegov izvještaj upravo zbog ovisnosti o dnevno političkim zbivanjima. Slučajno ili ne, ali Bajić je i jedan od najvećih korupcijskih slučajeva, aferu Wessels sa splitskim brodogradilištem, pokrenuo dan uoči rasprave o tom skandalu u Saboru. I to na način da je zatražio istragu i protiv HDZ-ove i SDP-ove direktorske garniture. Premda ovi drugi s Wesselsom veze nisu imali.

Bajić, kojeg je na čelo Državnog odvjetništva, postavio pokojni Račan, godinama je uživao podršku svojih iz SDP-a, ali i premijera Ive Sanadera, za kojeg je spremno odradio par poslova, spašavajući istaknute dužnosnike HDZ-a kaznenog progona. Izbavio je Bajić ministra Vukelića, izbavio je i Sinišu Poljaka, nekad organizacijskog tajnika HDZ-a. Sad su stvari malo drukčije. Ive više nema, a i SDP-ovci su došli pameti i Bajiću okrenuli leđa. Ali s figom u džepu. Nije dobar, ali neka ostane. Problem je, dakako, u tome što se ni na kraju horizonta ne vidi nasljednik. Bajić naprosto, pogotovo s recentnim akcijama, djeluje nezamjenljiv.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara