Kako Apple uopće planira prodati 10 milijuna iPhonea?!

INVESTITORI u Appleove dionice već imaju grčeve, analitičari su zabrinuti oko prodaje iPoda, suosnivač Applea, Steve Wozniak, nezadovoljan je nedostatkom optičkog pogona na novom MacBook Airu, ali, Steve Jobs kaže kako nema razloga za zabrinutost.

Unatoč padu Nasdaq indeksa, padu vrijednosti Appleovih dionica na 124,62 dolara, pogoršanja ekonomije u SAD-u, Appleov čelnik Steve Jobs čvrsto se drži svojeg cilja da ugrabi 1 posto svjetskog tržišta mobilnih telefona i to do kraja 2008. godine. Naravno, to neće biti lako iako je od puštanja u prodaju iPhonea, 29.lipnja, pa sve do 15. siječnja prodano oko 4 milijuna iPhonea.

Kako bi postigli cilj, bit će potrebno do kraja 2008. godine ubrzati prodaju, što znači da će svakog dana trebati prodati 27,322 mobitela, i tako sedam dana u tjednu. Kako oduševljenje i potražnja za iPhoneom u SAD-u opada, to se ne može tvrditi i za ostatak svijeta gdje popularnost konstantno raste, posebice na tržištima gdje iPhone još uvijek (ni)je dobavljiv. Apple prosječno zarađuje 12 dolara mjesečno od svakog pretplatnika koji je kupio iPhone kod jednog od Appleovih telekomunikacijskih partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još ostaje pitanje tko će kupiti sve te telefone, na što Tim Cook najavljuje prodaju iPhonea u Indiji i Kini - jednog dana. Ono što bi moglo preduhitriti pojavljivanje iPhonea na istočnom tržištu je njegovo "unapređenje" na, skoro jedini nedostatak, 3G mrežu, čime bi uređaj mogao postati kompletan. iPhone 3G omogućio bi video visoke rezolucije, sučelje koje bi bilo još više tehnološki iskorišteno te još mnogo toga što bi donijelo 25 do 30 posto veću potražnju.

Zadnji korak koji bi pomogao u ostvarenju cilja od 10 milijuna primjeraka je softverski kit koji bi omogućio razvoj aplikacija koje bi služile transakcijama, poslovanju i sinkronizaciji s bankovnim računima. No, kako je pokazao primjerom, Apple, bez najave, ali na velika vrata uvijek donosi nešto novo, čak revolucionarno, stoga planiranje Stevea Jobsa o 10 milijuna prodanih primjeraka do kraja 2008. godine je, najvjerojatnije, već obavljen posao.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara