Kako će Sanader vratiti natrag dionice Liburnije?

DA BI se poništo dogovor Vlade i dvaju holdinga Državno odvjetništvo mora dokazati da je pri sklapanju sporazuma počinjeno kazneno djelo. Jedan od mogućih načina poništavanja dogovora je taj da Vlada političkim pritiscima "nagovori" nove vlasnike da odustanu od Liburnije.

Da vraćanje dionica Liburnije neće biti jednostavno pokazuju izjave člana uprave Dom Holdinga Darka Ostoje koji je pred novinarima poručio da sporazum ne može biti povučen jer je već proveden. "U pravu ne postoji predomislio sam se" - kazao je Ostoja.

Po svemu sudeći, otkup dionica LRH državu će na kraju stajati puno više. Iz Dom i SN Holdinga poručili su da su spremni s Vladom početi pregovore za povrat LRH u državno vlasništvo i namirenja 1,2 milijarde kuna, koliko holdinzi potražuju od države.

Sklopljeni sporazum između Vlade i dvaju holdinga, kojim je holdinzima pripalo 84,5 posto dionica LRH-a, moguće je poništiti jedino ako Državno odvjetništvo dokaže da je pri sklapanju počinjeno kazeno djelo štetnog ugovora.

Drugi način je da Vlada političkim pritiscima privoli nove vlasnike da odustanu od imovine, što je malo moguće, s obzirom da su oni pravno već vlasnici.

Državno odvjetništvo od Ravnateljstva policije je, kako saznaje Jutarnji list, zatražilo da se po hitnom postupku napravi policijska istraga zbog sumnji da je cijeli posao štetan za Hrvatski fond za privatizaciju.

Zbog nastale situacije potpredsjednik Vlade i potpredsjednik Upravnog odbora HFP-a, doveden je u nezavidan položaj. Kako je otkriveno da ipak postoji očitovanje Državnog odvjetništva o nagodbi Vlade i Dom i SN holdinga, Novi list piše da  postoji mogućnost da je ministar Polančec "podvalio" Sanaderu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP je imao očitovanje kojim Državno odvjetništvo odobrava postupak nagodbe, za što je Polančec sigurno znao. Iz svega se da zaključiti da su holdinzi zajedno s Vladom pripremali cijelu akciju preuzimanja dionica LRH-a, ali se Sanader pod pritiskom, prvenstveno medija, morao predomisliti i "izabrati" žrtvene janjce.

Polančec je u Fondu za privatizaciju optužio podređene za nepostojeću "tešku proceduralnu grešku". Iako je i dalje uvjeren da je posao s holdinzima bio dobra stvar, Polančec se jučer branio i prozvao Bajića koji je, kako tvrdi, poslao pismo Sanaderu u kojem stoji da Državno odvjetništvo nije dobilo zadnju veziju sporazuma.

Novi list piše da je Polančec Ostojin i Sanaderov čovjek. Dok je bio zaposlen u Podravci slovio je za čovjeka Darka Ostoje iz Dom Holdinga. Isto tako, poznato je da ga je u Vladu osobno dovukao Sanader.

Bilo kako bilo, posve je sigurno da odluka oko LRH-a nije samo Polančecova, kao i to da sve strateške odluke odobrava premijer Sanader.

Večernji list pak piše da je odluku o nagodbi 10. rujna 2004. godine donio Andrija Hebrang, a Polančec ju je počeo provoditi u travnju ove godine. Zanimljivo je da je bivši HDZ-ov ministar zdravstva, poznat po brojnim skandalima, jučer izjavio da nikada ne bi išao u nagodbu s PIF-ovima kada su u pitanju dionice čija vrijednost nije poznata.

U dokumentu, između ostalog, piše da će se dug SN holdingu od 250 milijuna kuna namiriti sa 67,1 milijun kuna u novcu, a ostatak od 179,9 milijuna kuna sa 183.722 dionice Liburnije. Dug Dom holdingu u iznosu od 85,940.000 DEM u dionicama namiruje se sa 72.258 dionica Liburnije nominalne vrijednosti 231,2 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara