Kako izgleda borba države protiv mafije?

DOVOLJNE su samo dvije sličice da se stekne dojam o tome kako u Hrvatskoj izgleda borba države protiv mafije. Evo prve: predsjednik države javno poziva policiju da sasluša suprugu ubijenog izdavača, povezanog s pripadnicima kriminalnog podzemlja, otkrivajući kako ga je baš neki dan molila da joj pomogne iskamčiti nešto novaca od njezina supruga.

Evo i druge: novi ravnatelj policije gostuje na javnoj televiziji i najnovije mjere za borbu protiv organiziranog kriminala otkriva u razgovoru s novinarkom koju je državni odvjetnik prije deset godina pozivao na saslušanje zbog veza s organiziranim kriminalom, a koja je i danas bliska s nekim pripadnicima podzemlja.

Gdje je granica?

Eto, tako to izgleda u Hrvatskoj. Politika, policija, novinari, podzemlje. Gdje je granica? Prije samo dva dana predsjednik Stjepan Mesić dramatično je poručio "ili mi, ili oni", da bi sada podržavao tezu suradnika Ive Pukanića da iza atentata i njegova ubojstva stoji supruga koju je bogati izdavač nedavno ostavio bez ičega i umalo strpao u ludnicu. U trenutku kad se represivni aparat digao na noge, kad državi vrh sastanči, kad se raspliću konci međusobne povezanost kriminala i establišmenta, šef države najavljuje da će ići na Pukanićev sprovod - što još i nije tako strašno - i poručuje kako je Pukanić "uvijek govorio istinu". Što je doista prestrašno.

Ako predsjednik poručuje hrvatskoj javnosti da je njegov prijatelj "govorio istinu" kad je Hrvoja Petrača predstavljao kao uglednog poduzetnika i ugostitelja, nevinu žrtvu političkog i pravosudnog podmetanja, razočaranog čovjeka s kojim je dijelio strast prema "gadgetima" i lijepim ženama, kako onda možemo govoriti o obračunu države i mafije?

Za Mesića je Vladimir Zagorec najveći ratni profiter i zlo devedesetih. Ali osoba koja je godinama s njim prijateljevala, poslovala i lijepo zarađivala, a potom mu otela dijete i završila u zatvoru, najvjerojatnije je nevini poduzetnik - jer tako kaže njegov prijatelj Pukanić. A on je, kako čujemo s najvišeg mjesta, "uvijek govorio istinu".

Faber otvorio dušu novinarki koja je devedesetih pozivana na informativne razgovore zbog veza s organiziranim kriminalom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako to stoji kod Mesića. A onaj famozni Vladimir Faber, iskusni policijski vuk kojega je u slučaju Glavaš poput balavca preveslala sestra optužene Gordane Getoš Magdić - i to još u Pukanićevu Nacionalu! - dolazi na HTV u goste Dijani Čuljak. I upravo onoj novinarki koja se devedesetih družila s "dečkim s asfalta", zbog toga bila pozivana na informativne razgovore u policiju i Državno odvjetništvo, a danas se kao ugledna novinarka javne televizije kreće u krugu osoba bliskih Hrvoju Petraču, otkriva slabosti policije i najavljuje nove mjere. Kakva simbolika: Faber se Čuljakici ispovjeda kako je pola policije nesposobno i kako je sve zapravo otišlo kvragu. Možda bi bilo bolje da je on intervjuirao Dijanu Čuljak, koja bi mu vjerojatno mogla dati precizan opis stanja u kriminalnom podzemlju.

U cijeloj ovoj zbrci i panici, kad se mafijaške likvidacije smatraju tek minijaturnim vrškom kriminalnog brijega, ističe se još jedna zanimljiva činjenica. U svom posljednjem broju Nacionala Ivo Pukanić objavio je teoriju kako je Ivanu Hodak zapravo ubio običan ulični pljačkaš koji ju je pratio još od šaltera banke, upucao dvaput u glavu i oteo lovu. U idućem broju Nacionala Pukanićevi suradnici izaći će s pričom kako iza njegova ubojstva stoji Mirjana Pukanić. Motiv je, navodno, koristoljublje, jer se ona želi domoći dijela Pukijeva carstva. Ili to žele njezini dileri. Ili tako nekako.

Mafije nema?!

Što nam te dvije teorije, plasirane upravo iz Nacionala, zapravo govore? Da ni jedno ni drugo ubojstvo nisu djelo mafije. Dakle, to što se država digla na noge, što se pišu antimafijaški zakoni, mobilizira policija i poziva na izvanredno stanje, zapravo uopće nije potrebno. Jer, mafije nema. Nema svađe među klanovima u podzemlju, izručenje Vladimira Zagorca nema nikakve veze s valom nasilja na zagrebačkim ulicama. Ivana Hodak nije bila poruka Zagorcu i stoga nema veze s Petračem. Ubojstvo Pukanića nije osveta suprotnog klana i stoga opet nema nikakve veze s Petračem. Ni s bilo kojim mafijašem. Ivana Hodak žrtva je pohlepnog lopova, a Pukanić pohlepne supruge. Iste one koju je strpao u ludnicu, ostavio bez ijedne kune, istjerao iz kuće, prikazivao prostitutkom i narkomankom, natjerao da se skloni u autonomnu žensku kuću i okrenuo vlastitu kćer protiv njezine majke. Sada je ona navodno angažirala - valjda i platila - nekakvog profesionalnog ubojicu da joj smakne muža, a sve kako bi se dočepala onoga što joj zapravo oduvijek i pripadalo.

Dakle, nema mafije, oko nas samo džepari i drogeraši. Devijacije u inače dubinski poštenom društvu, s kojima ćemo ipak lakše izaći na kraj. Zar nije ta spoznaja tako savršeno umirujuća, za sve nas?

Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara