Kako je Francuska postala glavna meta terorista: U zadnje četiri godine čak 10 napada

Kako je Francuska postala glavna meta terorista: U zadnje četiri godine čak 10 napada

Foto: FAH

FRANCUSKA je u posljednjih pet godina postala meta broj jedan za teroriste.

Od 2012. godine do danas izvedeno je čak deset terorističkih napada, od kojih su najkrvaviji bili onaj u Parizu u studenom prošle godine te jučerašnji u Nici, u kojem su ubijene 84 osobe.

Ožujak 2012.
- Francuski državljanin podrijetlom iz Alžira ubio je trojicu vojnika, učiteljicu i tri mlada studenta u židovskoj školi u Toulouseu. Policija ga je ubila.

Svibanj 2013. - Muškarac koji je prešao na islam izbo je francuskog vojnika u vrat u Parizu. Vojnik je preživio napad.

Prosinac 2014.
- Francuski državljanin rođen u Burundiju napao je u Parizu nekoliko policajaca. Imao je nož i vikao je Allahu Akbar. Ubila ga je policija.

7. siječnja 2015. - Said i Cherif Kouachi ubili su 12 ljudi u redakciji satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. siječnja 2015. - Amedy Coulibaly ubio je policajku prije nego što je upao u židovski dućan u Parizu i ubio još četiri osobe. I Coulibaly i braća Kouachi su ubijeni.

26. lipnja 2015. - U tvornici kod Grenoblea jedan muškarac je obezglavljen, a nekoliko osoba je ozlijeđeno. Jedan muškarac je uhićen, a Hollande je napad nazvao terorizmom.

21. kolovoza 2015. - Trojica marinaca spriječili su naoružanog napadača koji je planirao napad u vlaku na relaciji Amsterdam-Pariz. Tri osobe, uključujući napadača, su ozlijeđene.

13. studenog 2015.
- Deseci osoba su ubijeni u seriji napada na restorane, koncertnu dvoranu i nogometni stadion u Parizu. Hollande je tada zatvorio granice i uveo izvanredno stanje.

13. lipnja 2016. - Policajac i njegova žena nasmrt su izbodeni u svom domu u blizini Pariza. Napadač je bio pristaša ISIS-a.

14. srpnja 2016. - Više od 80 osoba ubijeno je u napadu kamiondžije u Nici.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara