Kako je par linija koda za par postotaka popravilo odnose Hrvata i Slovenaca

Tekst: R.I.
Foto: Index

SAMO par linija koda promijenjenih na Indexu, koji su našoj naslovnici dali "prepoznatljivi" slovenski štih uz podršku susjedima i opasku da bi nam mogli posuditi izbornika Keka, u par sati je izazvalo oduševljenje Slovenaca te za par postotaka popravilo odnose između dva naroda.

Većina slovenskih medija je objavila vijest o našoj naslovnici, a komentari Slovenaca su više nego pozitivni. Ljubljansko Delo je opisalo našu naslovnicu te su dodali da se "na hrvatskom portalu čak i vijori slovenska zastava te svira slovenska himna". Uz nevjericu su napisali "kakav dan!". U Delu se pitaju kako ćemo pisati nakon današnje utakmice te očekuju da ćemo Keku ponuditi izborničko mjesto, ako pobjedi SAD.

"Stišavanje niskih strasti"

Komentar ispod članka na Delu kaže kako je naša akcija dobar "politički i marketinški potez koji ide za stišavanjem niskih strasti, kojih smo bili svjedoci posljednjih godina", "Takva objava u medijima je najbolji odgovor onima s obje strane granice koji bi se verbalno (i drugačije) obračunavali. "Bravo Hrvati, svaka vam čast", glasi završetak komentara na taj članak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Žurnal 24 je objavio vijest o "novoj Indexovoj naslovnici", a u komentarima stoji "bravo Hrvatska, dokazali ste da navijate za naše! Pohvalno". Komentatorica Lovra je napisala "bravo kockasti, ja uvijek navijam za vas". Ima i hrvatskih komentatora pa je tako Croman napisao "Naravno da navijamo za SLO repku. Narod se međusobno ne mrzi, to su sve krivi političari".

Ispod teksta Dnevnik.si o današnjoj naslovnici Indexa stoji komentar kako bi takve odnose trebali njegovati uvijek i svugdje. "Ne da samo čekamo da susjedu crkne krava. Pa ako nama crkne jedna, neka njima crknu dvije". Vijest o Indexovom vrlo otvorenom navijanju za Sloveniju objavljena je i na portalima slovenskih medija Planet, Izklop, Finance.si te na mnogim drugima.

"Mi i oni smo jedine susjedne zemlje u Europi koje nikad nisu međusobno ratovale"

Na Indexovom forumu jedan broj diskutanata priliku iskoristio da izrazi antipatije prema Sloveniji, no da ima i drugačijih komentara. Jedan diskutant napisao je: "Po čemu je to Slovenija zlo? Mi i oni smo jedine susjedne zemlje u Europi koje nikad nisu međusobno ratovale... odnosi među ljudima su iznimno dobri i nikakvo sranje od trenutne politike i medija to ne bude pokvarilo. Slobodno dođeš ovdje blizu granice pa se uvjeriš... ionako valjda Slovenije nisi vidjela uživo"

"Navijamo za sve naše susjede, pa sasvim je prirodno da su nam Slovenci draži od Alžiraca, Amerikanaca i Engleza. Razlog zbog kojeg smo se odlučili izraziti posebnu potporu Sloveniji je prvenstveno u tome što je posljednje vrijeme na obje strane popularno raditi na pogoršanju odnosa, a mi u tome ne želimo sudjelovati. Jednostavno nije istina da svi Hrvati mrze Slovence, kao što vjerujemo da ni svi Slovenci ne mrze Hrvate. Jednostavno, oni koji mrze uvijek su glasniji. Pa zašto ih ovog puta ne bi nadglasali mi koji ne mrzimo", izjavio je pokretač Indexa Matija Babić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara