Kako je sustav zakazao u slučaju Yasmin?

Kako je sustav zakazao u slučaju Yasmin?

SLUČAJ kontracepcijske tablete Yasmin, koja u Hrvatskoj zadnjih tjedana podiže puno prašine, vrlo je efektivno demonstrirao kako institucije hrvatskog zdravstva svoj posao obavljaju manjkavo, ako ne i iznimno loše.

Žene koje uzimaju Yasmin ne bi smjele pušiti

Krenimo od kraja. Yasmin je u Hrvatskoj registriran 2003, a u Europskoj uniji 2000. Nedugo nakon registriranja Nizozemski centar za upozoravanje na negativne reakcije na lijekove u British Journal of Medicine objavljuje kako je zaprimio dojave o pet različitih slučajeva tromboembolije povezane s uzimanjem Yasmina. U jednom od prijavljenih slučajeva, 17-godišnja djevojka umrla je šest mjeseci nakon što je počela uzimati Yasmin. Nizozemski centar tada navodi kako je dvojbena tvrdnja o tome da kontracepcijske pilule treće generacije smanjuju rizik od tromboembolije.

Nadalje, ako se pogleda preko Velike bare, dolazi se do zanimljivih podataka. Američki FDA (Agencija za hranu i lijekove) određuje kako na uputama za korištenje Yasmina mora velikim debelim crnim slovima stajati upozorenje kako "pušenje, a posebno pušenje više od 15 cigareta dnevno ozbiljno povećava rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti pri uzimanju oralne kontracepcije", te kako "žene koje uzimaju oralnu kontracepciju ne bi smjele pušiti"

U uputama za Yasmin u Hrvatskoj ne postoji takvo upozorenje. Pušenje je navedeno kao rizično, ali direktna zabrana ili snažno upozorenje ne postoje. Jednako tako, ne navodi se kako se ne smije provoditi puno vremena sjedeći, kao što se radi pri učenju ili na poslu, niti je navedeno da Yasmin, kao i svaki drugi lijek, ne smijete uzimati ako konzumirate droge. Dobna grupa kojoj je Yasmin namijenjen je od 15 do 35. To jest najzdravija grupa žena, kod kojih su nuspojave najmanje vjerojatne, ali brojni rizici povezani upravo sa životnim stilom te grupe jednostavno nisu uopće navedeni, ili nisu navedeni kao posebno alarmantni.  

Žig i potpis i sve je spremno

U zadnjih nekoliko tjedana ukazano je na mnoge propuste, pa i ilegalne radnje u slučaju Yasmina, a identificirani su i problemi koji se tiču i liječničke i ljekarničke struke. Sad je već svima poznato da je Yasmin moguće dobiti u svakoj ljekarni bez predočenja recepta, te da liječnici prije propisivanja te tablete ne provode niti osnovne pretrage, da ne pričamo o pretragama koje bi bilo neophodno provesti prije nego se propiše oralna kontracepcija. Pa i zašto bi, kad je Bayer Schering liječnicima dao gotove blokove s receptima na koje je potrebno samo upisati datum, staviti žig i potpis i sve je spremno.

Postoje dvije institucije koje su dužne reagirati u takvim slučajevima - Hrvatska liječnička komora i Hrvatska ljekarnička komora. One dijelom i postoje zato da bi se u ovakvim slučajevima obratile javnosti s dodatnim informacijama, da bi kontrolirale rad svoje struke (zbog toga i imaju javne ovlasti), te da bi apelirale na vlasti da dovedu do nekih promjena. Niti jedna komora u slučaju Yasmina nije napravila ništa.

Ginekolozi diljem Hrvatske ili izlaze u javnost s polovičnim izjavama o tome kako su kod svakog lijeka moguće nuspojave, ili direktno brane Yasmin. Liječnička komora, pak, nije rekla niti riječ o svemu, niti je spomenula kako je Bayer Schering jedan od glavnih organizatora putovanja, seminara, predavanja i svih onih dodatnih aktivnosti kojima liječnici nadopunjuju svoj skromni imetak. Nije upozorila ni na činjenicu da se recepti za Yasmin izdaju praktički na reklamnom letku, niti je apelirala na ginekologe (ako već neće poduzeti oštrije mjere) da vode brigu o pacijenticama kojima propisuju taj kontraceptiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljekarnička komora također je zakazala. Svima je dobro poznata činjenica da se Yasmin, kao i cijeli niz drugih lijekova koji bi smjeli biti izdavani samo na recept, u hrvatskim ljekarnama prodaje kao aspirin. Jedino što je Ljekarnička komora dosad napravila bio je jedan novinski istup njenog predsjednika Mate Portolana, koji je rekao kako će Komora kažnjavati ljekarnike za koje sazna da krše zakone i pravila struke. Ako uzmemo u obzir da su financijske kazne Ljekarničke komore ispod dnevnom utrška prosječne ljekarne i da Komora niti jednom u cijeloj povijesti svog postojanja nije oduzela licencu za rad niti jednom ljekarniku, iako se zakoni i pravila struke neprestano krše, onda je sasvim jasno da ta mlaka Portolanova reakcija nije dovoljan odgovor Komore na nedavne događaje.

Što čeka Ministarstvo zdravstva?

Na kraju, i najvažnije, tu su propusti Ministarstva zdravstva. Najviše institucijsko tijelo hrvatskog zdravstva tijekom ove krize nije napravilo ništa. Izjave ministra zdravstva Darka Milinovića o tome kako su poznate sve posljedice uzimanja Yasmina nisu točne, jer nigdje u nuspojavama nije opisana smrt.

Osim toga, ministarstvo bi moglo poduzeti neke neophodne korake. Yasmin se danas u Hrvatskoj izdaje na privatni recept, koji traje godinu dana. Ne postoji nikakva obaveza bilo kakvog testiranja pacijentica, niti provođenja bilo kakve kontrole nad njihovim zdravstvenim stanjem prilikom uzimanja Yasmina. Ne postoji nikakva kontrola toga tko kupuje Yasmin i u kakve ga svrhe koristi.

Kontrolu nad cijelim procesom bi bilo relativno lako postrožiti. Prvo bi se moglo promijeniti pravila i naložiti da se prvi recept izdaje na tri mjeseca, a kasniji na razdoblje ne duže od šest mjeseci, a nakon svakog razdoblja bi se moralo provoditi testiranja.

Osim toga, trebalo bi pooštriti kontrolu izdavanja recepata i izdavanja samog lijeka. Danas je uopće nemoguće kontrolirati izdaju li ljekarne Yasmin ili bilo koji drugi kontraceptiv na recept ili ne, jer svaki ljekarnik može reći inspekcijskim službama da je Yasmin ili neki drugi kontraceptiv izdao na recept. Nitko mu ne može ništa, jer recept ne mora čuvati. Jednostavna mjera pripisivanja zadržavanje kopije recepta za kontraceptive u ljekarni uvelike bi otežala nezakonito postupanje, jer bi se vrlo lako usporedio broj izdanih terapija i broj postojećih recepata. Takve stvari se uostalom i rade kad se izdaju neki drugi lijekovi.

Ministarstvo nije najavilo ništa od toga. Nije zapravo najavilo ništa, čini se kao da samo čeka da se cijela stvar ispuše i da nastavimo po starom.

Mora se smanjiti rizik

Ne radi se o stvaranju panike, niti o zabrani Yasmina, niti itko misli da postoji čarobni štapić koji će otkloniti nuspojave i posljedice uzimanja ne samo te, nego i drugih kontracepcijskih pilula. Naposljetku, Yasmin je samo trenutno pod objektivom javnosti, dok se isti problemi unutar sustava zdravstvene zaštite odnose i na ostale kontraceptive. Postoje mehanizmi kontrole koje bi se jednostavno moralo primijeniti da bi se u što većoj mjeri smanjio rizik vezan za uzimanje svih kontracepcijskih pilula. Zdravstvene institucije bi se morale probuditi iz svog sna, zaboraviti na profit farmaceutskih kompanija i početi se brinuti za pacijentice.

Jovan Dragišić
Foto: Arhiva
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara