Kako mozak raspoznaje boje?

AMERIČKI znanstvenici otkrili su kako mozak prepoznaje boje, što bi jednoga dana moglo pomoći ljudima koji su izgubili vid.

Proučavajući makaki majmune istraživači s medicinskog fakulteta sveučilišta Texas-Houston otkrili su kako su razmještene stanice u određenom području mozga i kako percipiraju boje.

´Ovo otkriće pruža fiziološke temelje za raspoznavanje cijeloga spektra boja´, kazao je Daniel Felleman, profesor neurobiologije i anatomije koji je zabilježio promjene u protoku krvi u tim stanicama dok su majmuni gledali niz različitih boja.

Rezultate istraživanja objavio je stručni časopis Nature.

Kako su se mijenjale boje koje su majmuni gledali, tako se sustavno mijenjao i protok krvi u specifičnim dijelovima mozga. Područje u kojemu je protok krvi najjači dok majmun gleda crvenu boju smješteno je odmah uz područje koje je najaktivnije dok gleda narančastu, zatim slijedi područje za žutu boju, itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Pretpostavljamo da mozak upotrebljava prostorni kod za boje tako da mjesto najjačeg protoka krvi oređuje koju ćete boju vidjeti´, izjavio je Felleman.

Iako je istraživanje provedeno na makaki majmunima, znanstvenici vjeruju da je mehanizam ljudskoga mozga sličan te da bi otkriće moglo pomoći slijepima.

´Nadamo se da će nam otkrivanje osnovnih mehanizama na koje mozak kodira i obrađuje ono što oko primjećuje omogućiti da jednoga dana osmislimo protezu koja će mozak aktivirati na isti način na koji ga aktivira oko´, zaključio je Felleman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara