Kako mozak usmjerava pozornost?

AMERIČKI znanstvenici otkrili su na koji način mozak usmjerava našu pozornost kako nas ne bi ometalo mnoštvo vizualnih podražaja iz okoline, piše časopis ´Nature´.

Neurolozi Tirin Moore i Katerine Armstrong sa Sveučilišta Princeton pokazali su da mreže neurona u mozgu obavljaju dvostruku ulogu: osim programiranja pokreta oka, one potiču pojačavanje ili nestajanje signala koji dolaze iz područja prema kojemu bi se oko moglo okrenuti.

´Kad ne bismo mogli usmjeriti pozornost, okretali bismo se prema svemu što se miče, a takav organizam ne bi mogao preživjeti jer bi ga stalno ometali razni podražaji´, misli Tirin Moore i tvrdi da rezultati istraživanja dokazuju da mreža neurona u mozgu može filtrirati te podražaje bez obzira na to okrećemo li oči ili ne.

Znanstvenici su u pokusima obavljenim na majmunima otkrili područje mozga koje nadzire pokrete oka.

Zatim su utvrdili koji su neuroni u to uključeni, a pronašli su i jednu živčanu stanicu u drugome dijelu mozga koja je odgovorna za obradu vizualnih podražaja koji dolaze s istoga mjesta na koje djeluju neuroni odgovorni za nadziranje pokreta oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Majmuni su bili dresirani tako da se usredotoče na središte vidnoga polja, a znanstvenici su prikazivali sliku u dijelu povezanome s dvama područjima mozga. Nakon toga su električnim impulsima podražili neurone koji nadziru pokrete oka, ali ne dovoljno da bi se oko doista okrenulo u tome smjeru. Kad je primjenjena takva mikrostimulacija, neuron zadužen za obradu vizualnih podražaja bio je puno aktivniji na prikazivanu sliku nego u slučajevima kad nije bilo takvoga električnoga podražaja. Kad nije bila prikazana nikakva slika, mikrostimulacija neurona zaduženih za nadzor pokreta oka nije imala nikakav učinak na spomenuti neuron.

Znanstvenici su zaključili da je sama priprema oka da se okrene u nekome smjeru izazvala pojačavanje signala iz toga područja. Neuroni za nadzor pokreta oka djelovali su kao kontrolori pojačavanja zvuka na pojačalu, ali ne mijenjajući pri tome sam signal. Podražajem neurona u području koje nadzire pokrete oka, znanstvenici su zapravo prisiljavali majmune da usmjere pažnju u tome smjeru, ali bez okretanja očiju.

Ovim se pokusom dokazuje već dugo poznata činjenica da ljudi i primati mogu usmjeriti pozornost prema nekome predmetu čak i ako ne okrenu oči u tom smjeru. Ta je vještina vrlo korisna u društvenim situacijama u kojima bi izravno gledanje u neku životinju za majmune moglo biti opasno. Unatoč tome, znanstvenici nisu znali sve do ovoga pokusa koliko su pokreti oka povezani s pažnjom.

Ova bi otkrića morala pomoći pri otkrivanju načina liječenja poremećaja pažnje i obrade informacija kod ljudi.

Sljedeći korak u istraživanju bit će utvrđivanje koje će informacije pri manipuliranju spomenutim neuronima majmun zapamtiti, ovisno o okretanju oka u nekome smjeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara