Kako spasiti baranjskog jelena od velikog metilja?

PREDSTAVNICI Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, uprava za veterinarstvo i lovstvo, Hrvatskoga veterinarskog instituta, Veterinarskog fakulteta i Hrvatskih šuma dogovorili su se danas na sastanku u Zagrebu da se Vladi predloži osnivanje povjerenstva za spas baranjskog jelena.

Po riječima pomoćnika ministra poljoprivrede za veterinarstvo mr. Davorina Lukmana dogovoreno je da ´predložimo članove povjerenstva za spas baranjskog i svih jelena u Hrvatskoj gdje se pojavi bolest velikog metilja, a da ga ´Vlada imenuje ako prihvati da se ta pojava digne na najvišu državnu razinu´. Razloga za to ima jer je ugrožena jelenska divljač od nacionalne važnosti, kazao je za Hinu Lukman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Velikim metiljem ugroženo je oko 90 posto jelenske divljači u Baranji, među kojima oko 20 posto bez izgleda za izlječenjem. Mr. Pavle Vratarić, upravitelj Hrvatskih šuma osječke Uprave šuma koje gospodare tikveškim lovištem s matičnim stadom 1600 jelenske i 300 srneće divljači, te 1000 svinja, kaže kako lovnozakupci ostalih baranjskih lovišta također žele da što prije počne liječenje divljači.

Dodao je kako su u ovotjednu obilasku tikveškog lovišta radi procjene stanja divljači naišli na uginula jelena. Kad su ga veterinari ´otvorili da bi uzeli uzorak za analizu, vidjelo se da je cijela jetra zaražena velikim metiljem´. Izvor zaraze je barski puž.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara