Kako stjenovita obala odolijeva razornoj snazi mora?

STJENOVITA razvedena obala neće izgubiti ljepotu ma kako je valovi snažno udarali, a klasični obalni profil rezultat je ravnoteže erozivne snage mora i sposobnosti obale da je ublaži, tvrde francuski i talijanski istraživači.

Iako se obala stalno ruši i mrvi pod neumornim naletima valova, vrlo brzo opet vraća svoj oblik kojim modificira sile što u nju udaraju, piše Nature.

"Ma kakav bio početni oblik, stjenovita obala uvijek je na kraju ispucana", zaključuju istraživači.

Kad se šezdesetih godina prošloga stoljeća pojavila znanost o fraktalima, kompleksnost obalne linije odmah je postala njezin najbolji primjer u prirodi. Fraktalni se uzorak uvijek iznova ponavlja u svim mjerilima, pa kilometar obale izgleda jednako ispucalo kao i dio dugačak stotinu kilometara.

No sve dosad nije objašnjeno zašto su obale fraktalne, kaže Bernard Sapoval s francuske Ecole Polytechnique u Palaiseauu.

"Fraktalna linija obale najbolje ublažava snagu valova", objašnjava Sapoval. "Budući da obala ublažava udare valova, erozija kojoj je izvrgnuta smanjuje se".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da bi provjerili pretpostavku, Sapoval i kolege napravili su računalni model erozije obale. Materijal modela nestajao je s linije obale brzim "mljevenjem" valova ili sporim "ispiranjem", kad se minerali otope u vodi.

Na modelu obalna je linija podijeljena na kvadrante. Tip stijene, a u skladu s njime i otpornost na eroziju "ispiranjem", razlikuje se na principu slučajnog uzorka, od kvadranata do kvadranta.

Erozivna snaga mora ovisi o tome koliko su ublaženi udarci vala. Valovi su blaži u uskom zaljevu ili uvalici, na primjer.

Pomoću toga modela istraživači su otkrili da se početno glatka obalna linija brzo prelama u grubi izlomljeni profil s mnogo otoka. Na kraju se stanje pretvara u posve realističan profil fraktalnoga oblika 1. Obalna linija modela oponašala je Istočnu obalu Sjedinjenih Država.

Njihov model zanemaruje neke procese za koje se zna da su važni u oblikovanju obale, na primjer, prijenos sedimenta rijekama. No istraživači misle da temeljni proces koji su identificirali, da obala sama modificira erozivnu snagu, igra središnju ulogu u oblikovanju obale.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara