Kako u 15 minuta ukrasti 15 milijuna kuna

Kako u 15 minuta ukrasti 15 milijuna kuna

NA SAMO par stotina metara od policijske stanice, u nepunih 15 minuta, punih 15 milijuna kuna nestalo je u subotu navečer iz centrale Hrvatske pošte u Hercegovačkoj ulici u Splitu.

Pljačkaši su bili maskirani kapama s prorezima za oči i odjeveni u tamnu odjeću, a u zgradu središnjice pošte ušli su sasvim prirodno na glavni ulaz. Vrata su bila otključana, zaštitari na ulazu bez pištolja i u potpunosti nepripremljeni, za razliku od petorice napadača.
 
Na prvom katu pošte četvorica djelatnika taman su prebrojavali novac, koji su zbog prijetnji oružjem brzo prepustili pljačkašima koji su ga potrpali u velike košare i kroz nekoliko minuta izašli iz grada.

Policija je bezuspješno blokirala grad, a jedine informacije koju su traumatizirani zaštitari i djelatnici mogli dati su da napadači imaju između 25 i 30 godina, kratku kosu i da su jače tjelesne građe. Čak se svi nisu mogli ni usuglasiti koliko je napadača bilo, tri, četiri ili pet.

Kako se sve zbilo jako brzo, alarm se nije ni oglasio, a začudnom ostaje činjenica da nadzorne kamere nisu zabilježile vozilo s kojim su se pljačkaši dovezli i odvezli sa mjesta pljačke. Akcija je očito pomno isplanirana,  a direktor pošte Ivan Akrap smatra da su napadači očito dobro upoznati sa organizacijskom strukturom i rasporedom prostorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon spektakularne otimačine ostaje niz pitanja poput zašto se uopće novac brojao usred noći, zašto su zaštitari tako lako savladani i kako je uopće moguće da prostor u kojem se čuva toliki novac nema video nadzor. Sve te propuste očito je jako dobro znao « čovjek iznutra» koji je prenio informacije, a na pljačkašima je samo bilo da otplešu kroz poštu i pokupe novac.

Umirovljenicima će danima, ili vjerojatnije tjednima, kasniti nužno potrebne mirovine, zaposlenici pošte su na psihološkom savjetovanju, pljačkaši u bijegu, a policija bez traga.
 
Uz ovakve mjere osiguranja i zaštite novaca građana, čini se se bizarno lako staviti masku na glavu i postati pljačkaš. Jedini propust im je datum pljačke; naime, da su pljačkaši ušetali u poštu samo dan ranije, dočekalo bi ih duplo više novca, čak 30 milijuna kuna.

J.S.
Foto: I.L. (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara