Kako u devet godina promijeniti četiri partijske knjižice i ostati dosljedan?

MLADEN GREGURAŠ, dojučerašnji član HSP-a koji je prije desetak dana imenovan predsjednikom Skupštine Varaždinske županije, objavio je danas u otvorenom pismu javnosti pod nazivom "Moj politički put", kako postaje član HDZ-a. Naime, smjenom predsjednika Skupštine Vladimira Stolnika (HNS) na prijedlog 22 vijećnika iz redova HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i HSP-a počela je uvertira u smjenu župana Radimira Čačića, koja se okončala prije dva dana smjenom lidera HNS-a te izborom Zvonimira Sabatia za novog župana.

Izašao iz HDZ-a nakon što je pobijedio Sanader

Greguraš je u uvodu svog otvorenog pisma, nagasio kako je posljednjih dana izvrgnut "velikom medijskom pritisku" te da je ponukan objasniti javnosti svoju "osobnu situaciju". U svojevrsnoj "političkoj biografiji" Greguraš objašnjava kako je u devet godina promijenio četiri "partijske knjižice" te ostao dosljedan sebi i svojim političkim principima. Tako je bio dva puta u HDZ-u, DC-u i HSP-u.

U pismu se navodi kako je prva stranka u koju je stupio bio upravo HDZ, u koji je ušao sredinom 1999. godine. No, u toj stranci se nije dugo zadržao s obzirom da je već u ožujku prešao u Demokratski centar (DC) Mate Granića, nezadovoljan događajima nakon izborne skupštine na kojoj je pobijedio Ivo Sanader.

Kao član DC-a 2006. godine izabran je za člana županijskog poglavarstva zadužen za resor "obitelj i mladi". U kolovozu 2007. godine odlazi iz te stranke te se upisuje u HSP, a kako navodi nakon prelaska u "pravaše" tadašnji župan Čačić smijenio ga je s mjesta člana Poglavarstva.

Problemi s HSP-om nakon izbornog fijaska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s HSP-om počeli su, kaže Greguraš nakon parlamentarnih izbora na kojima je njegova "nova stranka" doživjela najveći fijasko u svojoj povijesti. Također, kaže kako je HSP obavijestio kako se sprema smjena Radimira Čačića, a kako navodi u pismu "od završetka parlamentarnih izbora do kraja svibnja" nekoliko puta je neuspješno tražio da ga primi vrh stranke. Podsjetimo predsjednik HSP-a Anto Đapić javno se ogradio od postupaka svog člana, izjavivši kako njegova stranka nije sudjelovanja u "preslagivanju vlasti" u Varaždinu.

"U mojoj obitelji, također mi govore, a i sam sam svjestan, nema smisla raditi za vodstvo stranke koje ne podržava rad i koaliciju s HSS-om, HSLS-om i HDZ-om, nego normalnijim drže savez s HNS-om i SDP-om, kao što to čine oni koji su skrenuli s pravaškog puta, a sve u cilju vlasti, što je najbolje pokazao upravo sam Đapić u Osijeku gdje je napravio povijesni politički presedan i kojeg mu članstvo nikad neće oprostiti", stoji u pismu Greguraša u kojem navodi razloge zašto napušta sada već svoju treću stranku.

HDZ je danas moderna europska stranka

Naime, jedan od bitnih razloga je taj da bi u tom slučaju ostao u oporbi s HNS-om i SDP-om, dok za Sanaderov HDZ ima samo riječi pohvale, iako prije osam godina nije tako mislio.  

"HDZ je danas moderna europska stranka, stabilna, konzistentna na umjerenom konzervativnom političkom planu djelovanja, prepoznata kao stranka koja se može nositi sa svim izazovima današnjice, ali i planirati budućnost i smatram da je krajnje vrijeme da se počnem baviti ozbiljnom politikom, da se prestanem 'donkihotovski boriti se s vjetrenjačama' u strankama koje ni same ne znaju kako i kuda idu", stoji u pismu uz zaključak kako nikada nije smatrao da je zbog nekih kratkotrajnih ciljeva moguće pogaziti principe i statute stranaka.

I.Ć.
Foto:Radio Varaždin

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara